Endometrial, servikal, vulvar ve overyan kanserlerde rutin bilgisayarlı tomografi, intravenöz piyelografi, rektoskopi ve diğer görüntüleme yöntemlerinin preoperatif değerlendirmede kullanılmasının operasyon üzerine etki ve faydaları
The effıcıency and the ımpact of the routıne ıntravenous pyelography, rectoscopy, computed tomography, wıth the use of other addıtıonal ımagıng technıques, ın evaluatıng patıents wıth endometrıal, cervıcal, vulvar, and ovarıan cancers
  1. Tez No: 297432
  2. Yazar: RİMAH AŞKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CENK SAYIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, intravenöz piyelografi, rektoskopi, Computed tomography, magnetic resonance imaging, intravenous pyelography (İVP) - rectoscopy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Jinekolojik kanser yükünün hızlı artışı dünya çapında sosyoekonomik bir sorun teşkil etmektedir. Bu hastaların daha iyi seçilebilmesi, erken tanı ve tedavi girişimleri için yeni etkin ve ekonomik tanısal yöntemlerin geliştirilmesi önem kazanmaktadırÇalışmamızda jinekolojik kanserli hastalarda (over, endometrium, serviks ve vulva) preoperatif yapılan bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), intravenöz piyelografi (İVP) ve rektoskopi gibi yardımcı görüntüleme yöntemlerinin operasyonumuza katkısı arştırıldı.2000-2010 yılları arasında kliniğimizde endometrium, serviks, over ve vulva kanseri nedeniyle opere edilmiş hastalar geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışmaya endometrium kanseri olan 200 (tip I= 161, tip II= 39 hasta), over kanser olan 138, serviks kanseri olan 45 ve vulva kanseri tanısıyla 10 hasta alındı. Leiomiyosarkom nedeniyle opere edilen veya benign nedenlerle opere olup patoloji sonucu sarkom olarak saptanan hastalar da ayrıca değerlendirildi (n=6).Çalışmamıza dahil edilen hastaların %43.8'ne BT çekildi, % 22'sine MR çekildi, %31.5'ne İVP çekildi, %19'na Rektoskopi çekildi, %1.5'ne kolonoskopi, % 1.2'ne endoskopi çekildi, BT ve MR `ın organ dışı patolojiyi ve lenf nodu tutulumunu saptamada yüksek doğruluk oranına, yüksek spesifisite ve negatif prediktif değere sahip bulunmuştur. İntravenöz piyelografinin endometrium kanserli hastalarda orta derecede spesifisiteye ve yüksek negatif prediktif değere sahip bulunmuştur, over kanserli hastalarda yüksek spesifisite ve yüksek negatif prediktif değerlere sahip bulunmuştur, serviks kanserli hastalarda İVP operasyonumuza katkıda bulunmadı. Rektoskopi minimal katkıda bulunduğu saptandı, endoskopi ve kolonoskopinin operasyonumuza katkıda bulunmadığı saptandı.Rutin preoperatif yapılmış bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, intravenöz piyelografi ve rektoskopinin, over, endometrium, serviks ve vulva kanseri nedeniyle yapılan cerrahinin genişliğine, preoperatif oluşabilecek komplikasyon ve müdahaleleri öngörmede operasyonumuza minimal katkıda bulunduğu saptanmıştır, preoperatif uygulanan endoskopi ve kolonoskopinin operasyonumuza herhangi bir katkıda bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid increase in gynecologic cancers on a worldwide level constitutes a serious socio-economic problem. Thus, developing efficient and affordable diagnostic procedures is important for early therapeutic course and for providing the patients with best treatment plan.This study analyzes the contribution of preoperative computed tomography (CT), magnetic resonance imaging (MRI), and intravenous pyelography (İVP), with other additional imaging techniques like rectoscopy in diagnosing patients with gynecologic cancers like; ovarian, endometrial, cervix and vulva.Materials and methods: patients with endometrial, cervical, overian and vulvar cancer, and who had been operated in our clinic between 2000-2010, were retrospectively evaluated. In this study, 200 patients with endometrial cancer (type I = 161, type II = 39 ), 138 patients with ovarian cancer, 54 cervical cancer, and 10 patients with vulvar cancer, were analyzed. Patients who were operated for leiomiyosarkom sarcoma or who were operated for benign reasons and found as sarcomas with pathological diagnosis also included in the study (n = 6).43.8% of the patients included in our study underwent CT scan and 22% of them underwent MRI scan. Moreover Intravenous pyelography was performed to 31.5% of the patients. Also 19% of them underwent rectoscopy, 1.5% of them colonoscopy, and 1.2% of them underwent endoscopy. The CT and MRI achieved high accuracy in diagnosing non-organ pathology, and lymph node metastasis, with high specificity and negative predictive value. Intravenous piyelografinin had average specificity and high negative predictive value on patients with endometrial cancer, yet on patients with ovarian cancer it had high specificity with high negative predictive value. İVP have not contributed to the Patients with cervical cancer in the operations. Rectoscopy was found to contribute minimally, while the endoscopy and colonoscopy were found not to contribute to the operations we analyzed.Despite the fact that our study is a retrospective one, and despite the limitation in collecting data and information about the patients, the preoperative computed tomography, the magnetic resonance imaging, the Intravenous pyelography and the rectroscopy done on ovarian, endometrial, cervical and vulvar cancer patients were found to contribute minimally to the operations in terms of the width of the surgery, and the preoperative prediction of possible complications and interventions. It was also found that the applications of preoperative endoscopy and colonoscopy have not contributed to the operations.