Uyku Apne Sendromonun Otonom Disfonksiyon Üzerine Etkisi
Impact of obstructive sleep apnea syndrome on autonomıc dysfunctıon
  1. Tez No: 297453
  2. Yazar: MOHAMMAD SABER JAHİD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM AKTOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, Chest Diseases, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, otonom sinir sistemi disfonksiyonu, kalp hızı toparlanma zamanı, kalp hızı değişkenliği, Obstructive sleep apnea syndrome, autonomic nervous system dysfunction, heart rate recovery, heart rate variability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Obstrüktif uyku apne sendromunda otonom disfonksiyon, sempatik sinir aktivite artışı ve parasempatik tonus azalış ile ilişkilidir. Çeşitli klinik ve epidemiyolojik çalışmalarda obstrüktif uyku apne sendromu ile kardiyovasküler mortalite ve morbidite arasındaki ilişki gösterilmiştir. Bizim amacımız, kalp hızı değişkenliği ve egzersiz testi parametrelerini kullanarak, kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin altında yatan mekanizmalardan biri olan otonom sinir sistemi üzerine, obstrüktif uyku apne sendromunun etkisini araştırmaktır.Çalışmamızda ciddi obstrüktif uyku apne sendromlu (apne hipoapne indeksi ? 30, n=34) ve orta derecede obstrüktif uyku apne sendromulu obstrüktif uyku apne sendromu (apne hipoapne indeksi 15?30, n=20) olan hastalar, obstrüktif uyku apne sendromulu olmayan sağlıklı gönlüler (n=40) ile karşılaştırıldı. Kalp hızı değişkenliği analizinde otonom sinir sistemi dengesi obstrüktif uyku apne sendromlu hasta grubunda sempatik sistem lehine değişim gösterdi. 24 saatlik incelemede tüm normal R-R intervallerinin standart sapması ve kayıtlardaki tüm 5 dakikalık segmentlerde R-R intervallerinin oranı tüm obstrüktif uyku apne sendromulu hastalarda anlamlı olarak düşükken yüksek frekans ve düşük frekans/yüksek frekans oranı anlamlı olarak yüksekti. Sempatovagal dengeyi gösteren düşük frekans/yüksek frekans oranı bizim çalışmamızda belirgin olarak yüksekti. Obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda sempatik tonus artışını gösterdik. Biz çalışmamızda kalp hızı toparlanmasını ciddi ve orta obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda kontrol grubuna göre belirgin olarak daha düşük bulduk. Anormal kalp hızı toparlanması değerleri azalmış parasempatik tonusun belirteci olup bir otonum disfonksiyon göstergesidir. Ayrıca hasta grubumuzda sempatik aktivasyonun bir göstergesi olan bazal kalp hızını daha yüksek olarak bulduk.Bizim sonuçlarımız, obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda otonom sinir sistemi disfonksiyonunu belirlemede, noninvaziv bir metod olan kalp hızı değişkenliği ve egzersiz parametrelerinin kullanılanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome is associated with autonomic dysfunction, either due to increased sympathetic nerve activity or decreased parasympathetic tone. Obstructive sleep apnea syndrome has been linked to cardiovascular morbidity and mortality in several epidemiological and clinical stuydy. The aim of this study was to show the effects of obstructive sleep apnea syndrome on predictors of arrhythmias by the evaluation of heart rate variability and heart rate recovry reflecting the autonomic dysfunction.Patients with severe obstructive sleep apnea syndrome apnea?hypopnea index ? 30, n=34) and patients with mild to moderate obstructive sleep apnea syndrome (apnea?hypopnea index 5?30, n=20) were compared to without obstructive sleep apnea syndrome (control grup, n=40) in the present study. In heart rate variability analysis, autonomic balance changed in favor of sympathetic system in obstructive sleep apnea syndrome patients. Standard deviation of the normal-to-normal interval and standard deviation of the averages normal-to-normal interval in all 24 hour were significantly decreased whereas, high frequency and low frequency/high frequency ratio were significantly increased in obstructive sleep apnea syndrome patients. The low frequency/high frequency ratio, which represents sympatho-vagal balance, was significantly higher in patients with obstructive sleep apnea syndrome in our study. Sympathetic nervous system was found to be affected in obstructive sleep apnea syndrome. Our study showed that heart rate recovry was significantly lower in patients with severe and mild obstructive sleep apnea syndrome compared to control group. Abnormal heart rate recovery heart rate recovry reflects decreased parasympathetic outflow and is a measure of autonomic dysfunction.Our results may indicate that heart rate variability parameters and heart rate recovry can be useful noninvasive methods that may detect autonomic nervous system dysfunction in obstructive sleep apnea syndrome.