Hintyağı (Ricinus communis L.) bitkisinde farklı azot dozlarını verim ve tarımsal özellikleri üzerine etkileri
Effect of diffrent nitrogen doses on yield and agricultural charecteristics of castor bean plant (Ricinus communis L.)
  1. Tez No: 297570
  2. Yazar: MARYAM PASHAZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAŞALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hintyağı (Ricinus communis), azotlu gübreleme, tohum verimi, yağ oranı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma 2009 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüdeneme tarlalarında yürütülmüştür. İran'dan sağlanan 5 farklı Hintyağı popülasyonubitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Bitkiler farklı azot dozları (N0: 0 kg/da N(kontrol), N1: 5 kg/da N, N2: 10 kg/da N ve N3: 15 kg/da N olacak şekilde % 33amonyum nitrat (NH4NO3) gübresi uygulanmıştır. Deneme faktöriyel düzeninde,tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Popülasyon farklılıklarının hintyağı bitkisinin çoğu tarımsal özellikleri üzerine etkileriistatistiksel yönden önemli bulunmuş, azot dozu uygulamaları açısından ise önemlifarklılıklar gözlenmemiştir. En yüksek tohum verimi 310.8 kg/da ile 5. Popülasyon vekontrol parselinden, en düşük tohum verimi ise 161.4 kg/da ile 3. popülasyon ve 10kg/da azot dozu uygulanan parselden elde edilmiştir. Hintyağı tohumlarında bulunanham yağ oranı ise % 51.3 ile 5. Popülasyon'da ve azot uygulanmayan kontrolparsellerinde (N0) diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. En yüksek ham proteinoranı ise % 18.9 olarak 3. Popülasyon ile 15 kg/da azot uygulamasında saptanmıştır.Hintyağı bitkisinin 4. ve 5. Popülasyonlarının Ankara koşullarında yetiştirilmesinindaha uygun olacağı anlaşmıştır. Diğer yandan bu koşullarda yetiştirilecek hintyağıbitkilerine 2-3 kg/da gibi düşük dozda azot uygulamaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the experimental fields of the University of Ankara,Faculty of Agriculture and Department of Field Crops in 2009. The Castor Bean plantcultivar of 5 population provided form İran were used as a plant material. In thisresearch, different doses of Nitrogen (N0: 0 kg/ha N (Control), N1: 50 kg/ha N, N2: 100kg/ha N and N3: 150 kg/ha N as a 33 % ammonium nitrate (NH4NO3) fertilizationwere applied to the plant. The experiment was performed using by factorial arrangementof treatment within randomize complete block design with three replications.The influence of population differences was found statistically significant on mostagricultural characters, but some results did not determined in terms of nitrogenapplications. The highest seed yield was weighted as 3107.9 kg/ha in 5. population with0 kg/ha N. The lowest amount was recorded as 1613.9 kg/ha in 3. population with 100kg/ha. Crude oil ratio in seeds was found higher in 5. population as 51.3 % withcontrol block, (N0 ) than in other populations and nitrogen doses. The highest proteinpercentage was in 3. population as 18.9 % with application of 150 kg/ha.It was conclude that 4. and 5. populations of Castor bean were more suitable forgrowing in Ankara conditions as taken into consideration the result obtained from thisresearch. On the other hand low nitrogen applications such as 30-40 kg N/ha can besuggested to castor bean plant grown in these circumstances.Key Words : Castor bean ( Ricinus communis), nitrogen fertilization, seed yield, crudeoil ratio