Gönen ilçesi ve çevresinde depolanmış çeltik ve pirinç fabrikalarında saptanan zararlı böcekler üzerine araştırmalar
Investigation on insect pests in stored paddy and rice mills in downtown and surrounding of Gönen
  1. Tez No: 297709
  2. Yazar: SEDA ATABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltik, pirinç, depolama, zararlı böcekler
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma, Balıkesir'in Gönen ilçesinde, depolanmış çeltik ve pirinçte bulunan zararlı böceklerin belirlenmesi amacı ile 2009-2010 yılında yürütülmüştür. Toplam sekiz fabrikadan ayda bir kez çeltik, pirinç ve kepek örnekleri alınmıştır. Sürvey sonucunda Sitophilus granarius (L.), Sitophilus oryzae (L.), Tribolium confusum (Duv.), Tribolium castaneum (Herbst), Ephestia kuehniella (Zell.), Plodia interpunctella (Hübner), Sitotroga cerealella (Olivier), Anthrenus verbasci (L.), Rhizopertha dominica (F.), Alphitophagus bifasciatus (Say.) ve Oryzaephilus surinamensis (L.) fabrikalarda bulunan zararlı böcekler olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to define in stored paddy and rice mills on insect pests in Gönen in the years of 2009-2010. Paddy, rice and bran samples were collected from in total eight storage and mills monthly. The results obtained from this study indicated that Sitophilus granarius (L.), Sitophilus oryzae (L.), Tribolium confusum (Duv.), Tribolium castaneum (Herbst), Ephestia kuehniella (Zell.), Plodia interpunctella (Hübner), Sitotroga cerealella (Olivier), Anthrenus verbasci (L.), Rhizopertha dominica (F.), Alphitophagus bifasciatus (Say.) and Oryzaephilus surinamensis (L.) were defined as insect pests in storages and mills insect pests of stored paddy and rice.Keywords : Paddy, rice, storage, insect pests