Trakya bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik sorunları üzerine bir araştırma
A survey of dairy cattle business economical and structural problems in Thrace region
- Tez No: 297716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trakya, Hayvancılık, Süt sığırcılığı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Trakya bölgesi hayvancılık yatırımlarında gözde bir bölge konumundadır. Bu çalışmada Trakya bölgesindeki işletmeler yapısal ve yönetimsel açıdan incelenip mevcut durumlarının tespit edilmesi ve bu mevcut duruma göre çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Trakya da inek başına yıllık ortalama süt verimi 3647 litre olarak saptanmış olup, Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katıdır. Üreticilerin önemli bir bölümü yem bitkilerinden silajlık mısır ve arpayı kendileri yetiştirmektedir. Anket sonuçlarına göre üreticilerin karşılaştıkları en önemli iki sorun; süt fiyatlarının düşüklüğü ve istikrarsızlığı ile karma yem fiyatlarının yüksekliğidir.Bu çalışma Trakya illeri olan; Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illeri, ilçeleri ve köylerini kapsamaktadır. Bölgede şansa bağlı olarak 180 işletme seçilmiştir. Bu işletmelere uygulanan anketler ile değerlendirme yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir.Anket sonuçları işletme sahipleri hakkında edinilen bilgiler, işletmelerin yapıları, mevcut hayvan varlığı ve dağılımları, hayvan barınaklarının durumları ve mevcut donanım, toplam arazi miktarı, işletmelerin kazanç ve maliyetleri, yetiştiricilik uygulamaları, hayvan besleme uygulamaları, doğum, suni tohumlama, aşılama, tedavi ve koruyucu önlemeler, sağım ve süt sağlığı konularını içermektedir.Elde edilen bulgular doğrultusunda bölge hayvancılığımızın bir değişim süreci yaşadığı saptanmıştır. Bu süreçte küçük işletmelerin rekabet güçlerini kaybederek sayılarının azaldığı ve bunların yerine orta ölçekli işletmelerin oransal olarak arttığı görülmüştür. İşletmelerin ölçeği büyüdükçe teknoloji kullanımının arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Thrace is a favorite region in livestock investments, and in this survey, it is aimed to determine the current situations by analysing business in Thrace region in terms of structural and managerial, and to create solution offers according to these situations. Average annual per cow milk production in Thrace is 3647 liters. It is three times more than average of Turkey. A considerable part of stockbreeders themselves cultivate barley and corn for silage of fodder plants. According to the results of survey, there are two significiant problems which are encountered by breeders ; low milk prices and inconsistent high mixed feed prices.This survey includes Thrace provinces ; Tekirdag, Edirne and Kirklareli. In region, 180 business were randomly chosen for this survey. Evaluations were carried out considering the survey applied to these business. Results were analysed by using SPSS statistic program.The survey results include subjects as ; informations about proprietors, business structures, present stock and their range, conditions of barns and their equipments, accumulative areas, incomes and costs of business, implementation of farming, implementation of breeding, birth, artificial insemination, vaccination, treatment and protective measures, milking and milk hygiene.In the direction of survey findings obtained, it is determined that our region stock breeding have had a change process. In this process, small business have lost their competitive power, they have decrease in number. In stead of this, it is observed that medium business have increased proportionately. As the scale of business is getting increase, the use of technology accordingly increases.Keywords : Thrace, Farming, Dairy farming