Geology petrography and geochemistry of the volcanic rocks from guvem area (Kızılcahamam-Ankara)
Güvem volkanik kayaçlarının jeoloji, petrografi ve jeokimyası (Kızılcahamam-Ankara)
- Tez No: 29776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: volkanikler, yay volkanizmasi, kita kenari, kalkalklin, alkalin, Güvem, volcanics, volcanic arc, continental margin, calcalkaline, alkaline, Guvem
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz GÖVEM VOLKANİK KAYACLARININ JEOLOJİ, PETROGRAFİ VE JEOKİMYASI (KIZILCAHAMAM- ANKARA) Tadesse YIHONIE Workneh Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dali Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayla TANKOT Ocak, 1993, 94 sayfa Çalışma alanı Ankara'nın 85 kıa kuzeyinde, Güvem civarında yer almaktadır. Kaya birimleri temel olarak lav akıntılar! ve piroklastiklerdir. Belirgin zaman aralıkla rında oluşmuş uç volkanik kaya formasyonu bulunmaktadir. Kuvaterner travertenler ve alüvyonlar volkanikleri üzerlemektedir. Volkanik dizinin en yaşli birimi Çukurviran formasyonu olup mafik ve ortaç kompozisyonlu damarlarla kesilmiş olan Paleosen yaşli andezitik lav akintilarindan oluşmuştur. Güvem formasyonu piroklastik- ler, diatomit ve andezitik, dasitik yada riyolitik kompo zisyonlu lav akıntılarını kapsamaktadir. Diatomitlerde polen analiz yöntemini kullanarak hesaplanan gorecceli yaş tayini ve andezitlerin K/Ar yöntemiyle hesaplanan yaşi (17.9 + 0.5 m. y. ) Güven formasyonun yasini Alt Miyosen (Burdigalian) olarak göstermektedir. Sabuncukaya formas- vyonu tamamen bazaltik bileşimli lav akıntılarından meydana gelmiştir. Bu formasyondaki kayaçlar üzerinde yapılan K/Ar yaş tayinleri sonuncunda Sabuncukaya Formasyonun yaş i Üst Miyosen (Tortonian) 9.5 + 0.29* m. y. olarak saptanmiştir. Bölge faylanroa ve kirilmalardan etkilenmiştir. Güvem volkanik kayaçlari af irik ve porfiritik dokuludur. Plajiyoklas en belirgin fenokristal faşıdır. Volkanik kayaçların petrografik ve Jeokimyasal verileri; Cukurviran ve Güvem formasyonlarindaki kayaçlarin ortaç ile asidik bileşimde olduğunu ve kalkalkalin özellik taşi- digini öteyandan Sabuncukaya formasyonundaki kayaçlarin ise bazik ve alkalin karekterde olduğunu göstermektedir Kalkalkalin kayaçlarin jeokimyasal özellikleri, kitakenari tipi yay volkanismasi özellikleriyle ilişkilendirilmis olup bir kitasal yaklaşimi göstermektedir. Kıta içi volkanizmasinin özelliklerini yansitan alkalin kayaçlar ise bir acilim ortamını belirleyip genleşme rejimiyle ilişkilidir. Her iki grubun magmalar! değişik kaynak bölgelerden gelebiler. Kalkalkalin türü magma için hem okyanus tabakası hemde dalma batma zonu üzerindeki astenos- fer tabakası olasi bir kaynak olarak önerilebileceği gibi alkalin kayaçlar için de daha derinlerdeki astenospher materyali kaynak malzeme olarak onerilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY, PETROGRAPHY AND GEOCHEMISTRY OF THE VOLCANIC ROCKS FROM GOVEM AREA (KIZILCAHAMAM - ANKARA) Tadesse YIHONIE Workneh M. S. in Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayla TANKUT January, 1993, 94 pages The study area lies around Guvem, 85 km north of Ankara. The rock units are mainly lava flows and pyroclastics. There are three volcanic rock formations separated hy a considerable time gap. Quaternary travertine and alluvium overlie the volcanics. Cukurviran Formation is the oldest of the volcanic succession and consists of andesitic lava flow of Paleocene age cut by mafic and intermediate dykes. Guvem Formation consists of pyroclastics, diatoroite and lava flows of andesite, dacite and rhyolite. Relative age determination of pyroclastics using pollen analyses of the diatomite and K/Ar dating of andesites (17.9 ±_ 0.5 m. y. ) indicate Early Miocene (Burdigalian) age for the Guvem Formation. Sabuncukaya Formation is exclusively composed of a basaltic lava flow. K/Ar dating of the rock gives Late Miocene (Tortonian) age mof 9.5 + 0.29 m. y. for Sabuncukaya Formation. The region is affected by faulting and jointing. Guvem volcanic rocks are aphyric to porphyritic in texture. Plagioclase is the dominant phenocryst phase. Petrographical and geochemical characters tics of the volcanic rocks indicate that, the rocks of Cukurviran and Guvem Formations are intermediate to acidic in composition and show calcalkaline character; whereas those of Sabuncu kaya Formation are basic and are alkaline in character. Geochemical features of calcalkaline rocks are correlated with those of continental margin type of volcanic arc rocks, and are attributed to plate convergence whereas the alkaline rocks reflecting the characterstics of within plate volcanics are indicative of rift setting and consequentely related to an extensional tectonic regime. The magmas of the suites might have been derived from different source regions. Both oceanic crust and asthenospheric wedge above the subduction zone for calcalkalines, and a deeper asthenosphere material for alkaline rocks could be suggested as the possible sources.