Ziya Gökalp, Hilmi Ziya Ülken ve Erol Güngör örneğinde dine yaklaşımları ile Türk aydını
Approach of Turkish intellectual to religion with the sample of Ziya Gökalp, Hilmi Ziya Ülken and Erol Güngör
- Tez No: 297926
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Din, Erol Güngör, Hilmi Ziya Ülken, Türk Aydını, Ziya Gökalp, Intellectual, Religion, Erol Güngör, Hilmi Ziya Ülken, Turkish Intellectual, Ziya Gökalp
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Türk aydınlarının, toplumsal alandaki gücüne vurgu yapılarak din karşısında hangi tutum ve düşünce içerisinde yer aldıkları örneklemler çerçevesinde açıklanacaktır. Çünkü içinde yaşadığımız dönemin din anlayışını anlayabilmek, tarihsel değişim ve dönüşümde etkin olan aydınların dini tutumlarını incelemeye bağlıdır. Bu çerçevede; Ziya Gökalp, Hilmi Ziya Ülken ve Erol Güngör'ün din anlayışları incelenmiştir.Araştırmamızın neticesinde, sosyal bir kurum olan din ile aydınlar arasında bir ilişki olduğunu dönemin etkin aydınlarının din görüşlerini inceleyerek gördük. Bu ilişki kimi zaman dinin aydınları yönlendirmesi, kimi zamanda aydınların dini yönlendirmesi ile şekillenmiştir. Diğer taraftan Türk aydını ile din arasındaki ilişkiyi, Türk aydınının tarihsel nasıl bir süreç geçirdiğini inceleyerek temellendirdik.
Özet (Çeviri)
This study explores the faculty of Turkish intellectual in the society and their attitude to religion in line with some examples. It is a fact that in order to determine the current understanding of religion, we have to examine the approach of such intellectual who have impact on the society during its reform and transformation period. In this framework, Ziya Gökalp, Hilmi Ziya Ülken and Erol Güngör have been searched in terms of their understanding of religion.The study finds out the relation between the intellectual and religion as a social institution after said intellectual?s opinion on religion. This relation shows itself either in form of religion?s leading role on the intellectual or vice versa. Furthermore, historical process has been examined to understand the basis of that relation.