Sporu bırakmış profesyonel futbolcuların depresyon düzeylerinin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesi
Evaluatıon of depression levels of the retired professional fottballers in terms of life quality
- Tez No: 298807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YALÇIN TAŞMEKTEPLİGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Emeklilik, Futbol, Depresyon, Yaşam KalitesiOndokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Mart-2011, Retirement, Football, Depression, Quality of LifeUniversity of Ondokuz Mayıs Samsun, March-2011
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, emekli olmuş profesyonel futbolcuların depresyon ve yaşam kalitesi düzeylerinin belirlenerek yaşam kalitesi açısından depresyon düzeylerinin değerlendirilmesine ilişkindir. Futbol olgusunun en önemli aktörleri futbolcular olup birçok futbolcu elde ettiği statüyle, futbol sayesinde popülerlik kazanmaktadır. Şöhrete ulaşmış futbolcular genellikle yeni davranışlar ve yetenekler öğrenme ihtiyacı hissetmemekte ve profesyonel futbolu bıraktıktan sonra emekliliğe daha az hazır olmaktadır. Profesyonel futbolcuların gönüllü ya da gönülsüz olarak emekli olması neticesinde, rekabet ve kazancın kaybıyla beraber, emekliliğe geçiş süreci profesyonel futbolcular açısından zor ve travmatik bir durum yaratır. Yaşamı tamamen performans, ilgi, finansal kazanç etrafında dönen profesyonel futbolcular, emeklilik süreciyle bu özelliklerin kaybı ya da azaldığı bir yaşam şekliyle karşı karşıya geldiğinde duygusal olarak değişime uğramaktadır. Bu durum emeklilik olayı ve bu olayı çevreleyen süreçte profesyonel futbolcular açısından daha ağır bir psikolojik zorluk yaşanmasına neden olmaktadır. Futbolcu kimliği ile var olan bireyler için futbolu bırakma süreci psikolojik travmayla beraber yaşam kalitesinde düşmeye sebeb olmaktadır. Futbolcunun futbolu bırakma nedeni gönülsüz bir şekilde olmuş ise psikolojik travma daha ileri derecede gerçekleşebilmektedir. Bu çalışmada depresyon düzeyleri yüksek olan emekli profesyonel futbolcuların yaşam kalitelerinin düşük, depresyon düzeyleri düşük olanların ise yüksek yaşam kalitesi skorlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenler ile yaşam kalitesi alt boyutları arasında ve depresyon düzeyleri arasında anlamlı düzeyde ilişkiler olduğu saptanmıştır. Ancak emekli profesyonel futbolcuların depresyon düzeyleri ile medeni durum, öğrenim durumu, Profesyonel liglerde oynama durumu ve futbolu bırakma süresiyle bir ilişki tespit edilemiştir. Futbolcuların psikolojik travma yaşamamaları açısından psikolojik uyum merkezlerinin kurulması son derece önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to evaluate the depression levels of the retired professional footballers in terms of life quality by determining their depression levels and life qualities.The most importent acters in the phenomenon of football are the soccer players and a lot of players gain popularity by their status in football. The famous feel the need to learn new behaviors and abilities and feel less ready for retirement after leaving football. As a result of professional football players voluntary or involuntary retirement, the transition process to retirement with a loss of competitivenes and income has been more diffucult and travmatic. The players whose are lives composed of performance attention and financial income face a life in which these features reduce or get last by the process of retirement and have an emotional change. This station leads a more severe psychological difficulty for professional footballers in the process of retirement. For individuals who have the identity of footballer the process of leaving football causes a falling in the quality of their lives with a psychological travma. If a player leaves football involuntary, this psychologial travma will be more severe. At the end of the study, it was stated that retired professional footballers whose level of depression was high had a low quality of life and those whose level of depression was low had a high quality of life. Some significant relationships were found between the demographic variables and lower dimensions of quality of life and between some demographic variables and levels of depression. However a relationship between the depression levels of retired professional footballers and their marital status, education level, status of playing at premier league and the duration of leaving football couldn?t be identified.