Disfonksiyonel işemesi olan 8-12 yaş grubu çocuklarda davranışsal tedavi (üroterapi) ve hemşirelik eğitiminin yaşam kalitesine etkisi
The behaviour treatment on the children with dysfunctional voiding between the ages of 8-12 (urotherapy) and the effect of the nursing education to the life quality
- Tez No: 298833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN GÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Disfonksiyonel işeme, çocuklar, üroterapi, yaşam kalitesi, hemşirelik, Dysfunctional voiding, children, urotherapy, life quality, nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, disfonksiyonel işemesi olan 8-12 yaş grubu okul çocuklarında uygulanan davranış tedavisi ve hemşirelik eğitiminin çocukların yaşam kalitelerine olan etkisini ölçmek amacıyla prospektif klinik çalışma olarak gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın verileri, Dicle Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'na bağlı Ürodinami ve Üroterapi Birimi'nde disfonksiyonel işeme tanısıyla izlenen 25 çocuktan elde edilmiştir.Çocuk ve aile değerlendirme formu ile Çocuklar İçin Genel Amaçlı Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (Kid-KINDL) ile elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; sayı ve yüzde dağılımı, sayımla elde edilen verilerin karşılaştırılmasında non parametrik testler olan bağımsız gruplarda ki-kare ve bağımlı gruplarda ki-kare (Mc-Nemar), Fisher ki-kare testleri kullanılmıştır. Ölçüm ortalamalarının karşılaştırılmasında ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır.Çalışmamıza dahil olan hastalarımızın %60' kız ve %40'ı erkektir. Yaş ortalaması 10.0±1.36 yıldır. Çocukların %68'i 8-9 yaş grubunda olup birden fazla kardeşi olanların oranı %44'tür. Çocukların %52'sinin annesi 35 yaş ve üzerinde olup %44'ü ilköğretim mezunudur. Çocukların %84'ünün annesi bir işte çalışmamaktadır.Disfonksiyonel işemeli çocukların üroterapi sonrasına ait toplam yaşam kalitesi puan ortalamaları üroterapi öncesine göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (Z=-4.132, p=0.000, p0.05), özsaygı (Z=-1.848, p=0.065, p>0.05) ile okul (Z=-0.831, p=0.406, p>0.05) alt grubu puan ortalamalarında üroterapi sonrasında öncesine göre yükselme görülmüş ancak istatistiksel anlamlılık bulunmamıştır.Üroterapi sonrası düzelme durumu arttıkça üroterapi sonrası toplam yaşam kalitesi puan ortalaması ile özsaygı, arkadaş ve okul alt grubu puan ortalamaları da artmıştır.Disfonksiyonel işemeli çocukların hastalıkları ile ilgili patolojilerin yanı sıra duygusal ve sosyal açıdan da olumsuz etkilendikleri açıktır. Alanında deneyimli bir üroterapi hemşiresinin hastalıkla ilgili doğru hemşirelik tanıları koyup bu tanılarına yönelik yaptığı girişimlerle üroterapinin etkinliğinin artacağı ve hastalıklarının sebep olduğu yaşam kalitelerini bozan bedensel, duygusal, sosyal problemlerin önemli ölçüde düzelebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a prospective clinical study to measure the behaviour treatment applied school-age children between the 8-12 with dysfunctional voiding and the effect of nursing education to the life quality of children.Datas of the study was collected from the 25 children who were followed by diagnostic of dysfunctional voiding at Urodynamic and Urotherapy Unit, which was bound to Dicle University Department of Pediatric Surgery Department of Pediatric Urology .Overall Purpose Life Quality Scale Related to Health For Children with Children and Parents Evaluation Forms were used to assess the data; number and the percentage distrubition, and in comparing the data got from the census, in independent groups which were non-parametric tests, Chi-Square tests were used and the in the dependent groups Chi-Square (Mc-Nemar) and Fisher Chi-Square tests were used. While comparing the measurement averages; Wilcoxon signed Rank test and Spearman Correlation Analysis were used.Of our patients who are encluded in our study, 60% are boys and 40% are girls. Mean age is 10.0±1.36 years. 68% of the children are in the 8-9 age group and the rate of having more than one sibling is 44%. 52% of the children?s mothers are over the 35 age and %44 are elementary school graduate. 84% of the children?s mother are unemployed.Total life quality score averages belonging to after uroteraphy were significantly higher than the before uroterapy (Z=-4.132, p=0.000, p0.05), self-esteem (Z=-1.848, p=0.065, p>0.05) and school (Z=-0.831, p=0.406, p>0.05) sub-group score averages; there was seen an increase after the urotherapy when compared the before urotheraphy; but it wasn?t found statistically significant.As the recovery situation after urotherapy increased, after urotherapy total life quality score averages and self esteem, fellow and school sub-group score averages increased, as well.It is obvious that the children with dysfunctional voiding are affected emotionaly and socially besides the effects of the physiological pathology related to their illness. It?s found out that an experienced urotherapy nurse in her/his field put the right nursing diagnosis and by the attempts for these diagnosis; the efficiency of the urotherapy will increase and physical,emotional social problems caused by the illnesses which destroy the life quality will improve significantly.