Özefagus CA, meme CA, akciğer CA tanılı hastalarda G-CSF reseptör ekspresyonu
The expressıon of G-CSF receptor at lung, esophagus and breast cancers
- Tez No: 298853
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: G-CSFR ekspresyonu, G-CSF ve Solid tümörler, Akciğer kanseri, Özefagus kanseri, Meme kanseri, G-CSFR expression, G-CSF and solid tumors, lung cancer, esophagus cancer, breast cancer
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Solid tümörlerin tedavisinde kullanılan kemoterapotik ajanların neden olduğu nötropeninin tedavisinde G-CSF'ler sıklıkla kullanılmaktadır. Bunların kullanımı, tümör büyümesini uyarma gibi çok önemli sorunu gündeme getirmektedir. Bu çalışmada bazı solid tümörlerde normal kişilere göre G-CSFR açısından bir farklılık var mı, bu soruya cevap verme asıl amacı oluşturmaktadır.Bu çalışmaya Aralık 2008 ve Aralık 2010 tarihleri arasında Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Medikal Onkoloji kliniği, Göğüs Cerrahisi kliniği ve Genel Cerrahi kliniğinde endoskopik, bronkoskopik veya tru-cut biyopsi yöntemlerinden herhangi biriyle tanı almış, 15 özefagus kanseri, 15 meme kanseri ve 15 küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastasıyla, 15 hasta olmayan kontrol grubu dahil edildi. Hastalardan alınan biyopsi örneklerinin patolojik bloklarından elde edilen DNA'dan RT-PCR yöntemiyle G-CSFR ekspresyon seviyeleri ölçüldü. Kontrol grubu, küçük hücre dışı akciğer kanseri, meme ve özefagus kanserli hastalardaki ortalama G-CSFR ekspresyon seviyeleri sırasıyla 21.99±52.2, 6.01±13.8, 13.3±38.5, 5.99±11.72 idi. G-CSFR ekspresyonu yönünden, kontrol grubuyla akciğer kanseri, meme kanseri ve özefagus kanseri olan hastaları karşılaştırdığımızda aralarında istatistiki olarak anlamlı fark yoktu.G-CSF'nin ekspresyonunda hastalık ve kontrol grubu arasında fark tesbit edilemedi. Bu hastalara nötropeni sırasında verilen G-CSF'nin uygulanmasında bir engel olmayacağı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
G-CSF?s are used frequently in the treatment of neutropenia which caused by chemotherapeutic agents in solid tumor cure. Using these agents may cause a big problem as stimulating tumor growing. In this research; it is aimed to find an answer to the question of ?Is there any difference between normal and solid tumor persons??The 15 esophagus cancer, 15 breast cancer and 15 small outer small cell lung cancer patients which consulted with one of the methods of endoscopic, bronchoscopic or tru-cut biopsy in Atatürk University Medicine Faculty internal disease medical oncology clinic, breast surgery clinic and general surgery clinic and health 15 non-patient, as control group were included to this research, between December 2008 and December 2010.G-CSF Receptor expression levels were measured from DNA?s of the pathological blocks of the samples taken from the patients with the method of RT-PCR. The average GCSFR expression levels of the control, non small cell lung cancer, breast and esophagus cancer groups were found as, 21.99±52.2, 6.01±13.8, 13.3±38.5, 5.99±11.72, respectively. There was no stastically significantly differance among the control group and the patients who have lung cancer, breast cancer, esophagus cancer according to G-CSFR expression.There was no difference between control and disease group in expression of GCSF. We conclude that there was no obstacle to application of G-CSF, which has been applicated to these patients while they were neutropenic