Erzurum il merkezinde 1 ay-5 yaş arası çocuklarda febril konvülsiyonun prevelansının araştırılması
The ınvestigation of prevelance of children with febril convulsion between 1 months-5 years ın the city centre of Erzurum
  1. Tez No: 298854
  2. Yazar: ABDULLAH ERDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, prevelans, çocukluk çağı, risk faktörü, Erzurum, febrile convulsions, prevalence, childhood, risk factors, Erzurum
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Febril konvülziyonların (FK'lerin) çoğu benign ve minör viral hastalıklarla ilişkili olmasına rağmen, çocuğun ebeveynlerinin anksiyetesini azaltmak ve ateşin nedenini belirlemek için hemen değerlendirmesi kritik öneme sahiptir. Febril konvülziyon (FK) ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de sık görülen bir antite olması itibariyle bununla ilgili prevelans çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada Erzurum ili 1 ay-5 yaş arası çocuklarda FK prevelansını araştırmak amaçlandı. Bu çalışma Erzurum merkezinde yürütülmüş kesitsel bir alan çalışmasıdır. Erzurum il merkezi mevcut aile hekimlerine kayıtlı 1 ay-5 yaş arası bireylerin oluşturduğu evren içinden örneklem hacmi 1964 olarak hesaplandı ve“orantılı tabakalı örneklem yöntemi”kullanarak katılımcılar seçildi. Dağıtılan anketlerin geri dönüşünde yaklaşık % 10'luk kayıp olabileceği düşünülerek 2160 adet anket dağıtıldı. % 91 oranında anketlerde geri dönüş alınarak 1967 adet anket formuna tam yanıt alındı. Doldurulan anket formları tek tek incelenerek SPSS 18 paket programı yardımıyla kaydedildi.Anket sonuçları değerlendirildiğinde 71'i (% 56.3) erkek 55'i (% 43.7) kız toplam 126 kişinin FK geçirdiği tespit edildi. Febril konvülziyon (FK) prevelans hızları, kızlarda % 5.6, erkeklerde % 7.2 ve toplamda % 6.4 oranında tespit edildi. Febril konvülziyon (FK) geçirenlerde ailede FK öyküsü % 35.7 ve ailede epilepsi öyküsü % 5.6 pozitif saptandı. Risk faktörleri değerlendirildiğinde, FK prevelansı ailesinde FK geçirme öyküsü olanlarda %12.8 daha yüksek bulundu. Doğumda asfiksi öyküsü olanlarda FK prevelansı % 2.7 daha yüksek bulundu. Ayrıca prematüre doğanlarda ise FK prevelansı % 8.6 iken, term veya postterm doğanlarda FK prevelansı % 6.6 olarak bulundu.Tüm çalışma verileri birlikte değerlendirildiğinde, iyi seyirli olarak belirtilen FK'lerin yüksek oranda rekürrens gösterdiği ve genel popülasyona göre yüksek epilepsi riski taşıdığı bulundu. Risk faktörü olarak ailede FK öyküsünün olması önemli olduğu kanısına vardık. Erzurum 1 ay-5 yaş grubu FK prevelansı gelişmekte olan ülkelerden çok, gelişmiş ülke prevelanslarına yakın bulundu.
Özet (Çeviri)
Although most febrile seizures are benign and associated with minor viral illnesses, it is critical that the child be evaluated immediately to reduce parental anxiety and to identify the cause of the fever. There is a need for prevalence studies about febrile convulsion (FC) which is a frequently encounter entity in our country as it is in our region. This study demonstrates the prevalence of FC in children between the age of 1 month and 5 year, in the city center of Erzurum. The study is a cross sectional designed and conducted in field. The sample size was calculated as 1964 from the universe created by individuals at the age of 1 month to 5 year registered to family doctors at the Erzurum city center. The participants were selected by“proportionate stratified sampling method”. As we assumed that 10% of the distributed questionnaires might be lost, so we distributed total 2160 questionnaires. The returning rate of the questionnaires was 91% (1967). All the questionnaires checked one by one and the data were saved with the help of SPSS 18 package program.When the results of the questionnaires were analyzed, a total of 126 people having FC consisted of 71 boys (56.3%) and 55 girls (43.7%). The FC rate was 6.4% in total; 5.6% in girls, 7.2% in boys. Out of total, 35.7% had family history of FC and 5.6% had family history of epilepsy. While evaluation of risk factors show that prevalence of FC was 12.8% higher in those with a history of FC in their family. Further prevalence of FC was estimated 2.7% higher in those with a history of asphyxiation at birth. It was also found that prevalence of FC was 8.6% in premature whereas it was 6.6% in term and post term babies.When the whole results of the study evaluated together, it was found that the FCs have a high recurrence rate and have a high risk of epilepsy in comparison of general population. We have concluded that having a history of FC in family is an important risk factor. It was found that the prevalence of FC in the age group of 1 month to 5 year in Erzurum was comparable to the prevalence of developed countries than the prevalence of developing countries.