Yüzme sporunda su içinde yapılan farklı direnç egzersizlerinin kan laktat kinetiklerine etkileri
The effects of different resistance exercises in water on blood lactate kinetics in swimming
- Tez No: 298928
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: yüzme, pedal, palet, laktik asit, dirençli yüzme, swimming, swim paddle, swim fin, blood lactate, resistance swimming
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AmaçBu çalışmanın amacı, yüzme sporunda ek direnç kullanımının kan laktat kinetiklerine olan etkilerini incelemektir.YöntemBu amaçla, ulusal yüzme yarışlarında ilk 5 sırada yer alan yaşları ortalama 15.5±7.4 olan 14 erkek yüzücü seçildi. Yüzücüler vücut kitle indekslerinden elde edilen sonuçlara göre iki gruba ayrıldı.Çalışmamızın yüzme test protokolü 50 metrelik havuzda uygulandı. Planlanan test protokolu, gruplara ayrı günlerde ve birer gün ara ile uygulanmıştır. Test protokolu 48 saat ara ile ve sırasıyla direnç olmadan (H), paletle (F), pedalla (P), pedal ve palet birlikte (P+F) uygulanmıştır. İlk testten 5 hafta sonra ikinci test ve yine 5 hafta sonra son test uygulandı. Kan laktik asit testi yanında, toplam kulaç sayısı ve her yüzmeden sonra nabız ölçümleri de kaydedildi.Yüzme protokolünde, sırasıyla 2x300m, 2x200m serbest (crawl) tekniğinde yüzüldü. Birinci 300m aerobik eşik, ikinci 300m anaerobik eşik, ardından gelen 200m MaxVO2 temposunda ve son 200m ise maksimal tempoda yüzüldü. Birinci 300m'den sonra 1 dakika dinlenme, ikinci 300m'den sonra 3 dakika dinlenme ve ardından gelen 200m'den sonra 15 dakika dinlenme verildi. Test öncesi ve her yüzmeden sonra parmak ucundan kan örneği alındı.Verilerin istatistiksel analizi ve değerlendirilmesinde her test sonucunda yöntemlere göre Kruskal-Wallis testi, istatistiksel açıdan anlamlı bulunanlara Dunn Çoklu Karşılaştırma testi uygulanmıştır. Test sonuçlarına, antrenman ve gruplar arası farklılıkları belirlemek amacıyla Tekrarlı Ölçümler ile Varyans Analizi yapılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 versiyonunda yapılmıştır.BulgularSonuç olarak, maksimum hızda yüzmede kan laktik asit değerleri 1. ölçümde ek direnç olmadan yüzmede 8.38 mmol, pedalla 10.41 mmol, paletle 10.63mmol, ve pedal+palet 10.48mmol bulunmuştur. Elde elden veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde ek direnç kullanımında kan laktik asit değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. İkinci ve üçüncü testlerden elde edilen sonuçlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.Bunun yanı sıra, su içi ek direnç yöntemleri kullanarak antrenman yapan grup ile ek direnç kullanmadan antrenman uygulamaları yapan grup arasında sürat gelişimleri yönünden anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır. (pedal ve palet sürat değerleri)Ek direnç kullanılarak yüzmede, kulaç sıklığının azaldığı, buna karşılık yüzme süratinin arttığı belirlenmiştir.SonuçBu araştırmada; pedal, palet ve pedal+palet kullanımıyla sağlanan su direncine karşı yapılan yüzme antrenmanlarının, yüzme süratini etkilemediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to examine the effects of additional resistance using on lactate kinetics in competitive swimming.For this aim,14 male elite swimmers are selected from 14-16 age group who are located in first 5 rank in national wide swimming competitions. Swimmers are separated in two groups according to the results of body mass index measurements.The swimming test protocol is applied to the groups on different days with 1 day intervals in 50m indoor swimming pool. The swimming test protocol is applied in order with; ?without additional resistance equipment (H)?, ?with fins (F)?, ?with pedal (P)?, ?pedal and fins together (P+F). Second test is applied 5 weeks after the first test and, third and last test is applied after 5 more weeks following the second test with same swimming test protocol. Beside blood lactate test, number of total swimming strokes and pulse rates are recorded.In swimming protocol, 2x300m and 2x200m Freestyle (crawl) swims are applied. Swimmers swum first 300m at aerobic threshold level, second 300m at anaerobic threshold level, following 200m at maxVO2 level and last 200m at maximum pace. After first 300m 1 minute, after second 300m 3 minute, after following 200m 15 minute rest is given. Blood samples are taken from the fingers before and after the test swims.?Kruskal-Wallis? test is applied at the data?s statically analysis and discussion phase of every test according to the methods to find any significant result and after ?Dunn multiple comparison? test is also applied to these statistically significant results. ?Repetitious measurements? and ?Variance analysis? is also applied to the test results to determine the differences between the trainings and the groups each other. The statically analysis of the data?s are done with SPSS 15.0 version.As a result, blood lactic acid values are found significantly higher while using additional resistance equipment in maximum speed swims at the beginning of season.Besides that, no significant differences are found between additional water resistance equipments using training group and non-using group in terms of speed development.By using additional water resistance swimming equipment, swimming speed increase against reduction on stroke frequency is also determined.