Hepatosellüler kanserli hastaların klinik ve epidemiyolojik özellikleri ve bunların klinik seyir ve prognoz üzerine etkileri
The effects of clinical and epidemiological features of patients with hepatocellular carcinoma on clinical course and prognosis
  1. Tez No: 298975
  2. Yazar: ÖMER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENDAL YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinoma, hepatit B virusu, hepatit delta virusu, epidemiyoloji, Hepatocellular Carcinoma, Hepatisis B Virus, Hepatisis D Virus, Epidemiology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu prospektif çalışmada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'na (bölümüne) başvuran hepatosellüler kanser tanılı hastaların klinik ve epidemiyolojik özellikleri ile bunların klinik seyir ve prognoz üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı.Yöntem: Toplam 52 hasta çalışmaya alındı. Merkezimize başvuran hepatosellüler kanser tanılı hastalara önceden belirlenmiş formlar kullanılarak ilgili bilgiler istendi. Hepatoselüler kanser tanısı histolojik ve/veya klinik/radyolojik/laboratuar bulguların birlikteliği halinde konuldu.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61.32±11.68 yıl, erkek/kadın (40/12) oranı 5/1.5 idi. Etyolojik olarak, hastaların %63.5'i hepatit B virus infeksiyonu (n=33), %15.4'ü hepatit delta virüs koinfeksiyonu (n=8), %3.8'i hepatit C virus infeksiyonu (n=2) ve %9.6'sıda etyolojisi bilinmeyen kriptojenik vakalardan (n=5) oluşmaktaydı. Vakaların %94'ünde siroz zemini mevcutttu, %86.4'ü Okuda sınıflamasına göre ileri evre hastalık formuna sahipti. Alfa-feto protein düzeyi vakaların %46.1'inde 300 ng/ml'nin üzerinde idi.Sonuç: Bölgemizde hepatit B virus infeksiyonu ve takiben hepatit delta virus infeksiyonu, hepatoselüler kanserli vakalarda önde gelen etyolojik faktörlerdir. HBsAg taşıyıcılığı, Türkiye'de hepatoselüler kanser için önemli bir risk faktörü olmaya devam etmektedir. Hepatoselüler kanserli vakaların önemli bir kısmının ileri evre hastalığa sahip olmaları, bölgemizde etkin tarama ve izleme programları ile birlikte tanı ve tedavi yöntemlerinin de daha etkili bir şekilde kullanılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and aims: The aim of this prospective study is to investigate the clinical and epidemiological characteristics of patients that have hepatocellular cancer and its effects on clinical survey and prognosis in patients refered to Dicle Universitesi School of Medicine Department of Gastroenterology.Material and Methods: Totally, fifty two patients were included to this study. Information about patients with hepatocellular cancer was acquired by pre-prepared forms in our center. Diagnosis of HCC was made histologically or with a combination of clinical, radiological, and laboratory findings.Results: The mean age of the patients was 61.32±11.68 with a male-to-female ratio of 5/1.5 (40/12). Etiologically, 63.5% of the patients had hepatitis B virus infection (n=33), 15.4% of the patients had hepatitis delta virus coinfection (n=8), 3.8% of the patients had hepatitis C infection and 9.6% of the patients were consisted of idiopathic cases with unknown etiology. The cirrhotic background was observed in 94% of the patients. The 86.4% of patients were in advanced stage of disease by Okuda classification. Alpha-fetoprotein levels were over 300 ng/ml in 46.1% of the patients.Conclusion: Hepatitis B virus infection followed by hepatitis delta virus infections are appeared to be the leading etiological factors for HCC cases in our region. HBsAg carriage continues to be an important risk factor for HCC in Turkey. The fact that most of the HCC cases are in the late stages of disease, makes it necessary to use effective diagnosis and treatment methods with efficient screening and monitoring programs in our country.