Deneysel haşlanma yanık modelinde hiperbarik oksijen tedavisi ve medikal ozon tedavisinin yara iyileşmesinde etkilerinin karşılaştırılması
Comparlsons of the effects of hyperbaric and medical ozone therapy on wound healing in the experimental burn model
  1. Tez No: 298976
  2. Yazar: ZEKİ YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: hiperbarik oksijen, medikal ozon, yanık, hyperbaric oxygen, medical ozone threapy, burn
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş ve Amaç: Yanık; derinin veya organların ısı, elektirik akımı, kimyasal veya yakıcı bir ajan etkisi ile tahrip olması veya yanması şeklinde gerçekleşen bir yaralanma şeklidir. Yanık türleri arasında sıcak sıvılarla haşlanma en sık karşılaşılan nedendir. Günlük yanık bakımının hedefleri epitelizasyonu uyarmak, nekrotik dokuları kaldırmak, bakteriyel kontaminasyonu önlemek, devam eden travmayı önlemek, sistemik komplikasyonlardan korumaktır. Modern yanık tedavi yaklaşımlarına rağmen yanık yaralanması sonrası morbidite ve mortalite hala büyük bir sorundur. Bu nedenle yanıkta, adjuvan tedavi olarak kullanılan hiperbarik oksijen ve medikal ozon tedavilerini deneysel yanık modelinde kullanarak yanık alanlarında histopatolojik etkilerini incelemektir.Materyal ve Metod: Çalışmada, ağırlıkları 200-220 gr. ağırlığında 28 adet Wistar albino sıçan dahil edildi. Tüm denekleri, 9.1kg0?66 formülü kullanılarak %10 yanık alanı oluşturuldu. Ratlar dört gruba ayrıldı. Birinci grup (n=7) hiperbarik oksijen tedavisi aldı, ikinci grup (n=7) medikal ozon tedavisi aldı, üçüncü grup (n=7) debridman tedavisi aldı, dördüncü grup (n=7) yanık alanı oluşturulduktan sonra tedavi uygulanmayan grup. Yanık oluşturulduktan sonra 1.gün ve 30.gün tüm gruplardan histopatolojik inceleme için biyopsi alındı.Bulgular: Makroskobik değerlendirmede grup 1 ve grup 2 de diğer gruplara göre anlamlı gözlemlensede, histopatolojik değerlendirmede tüm gruplarda güven aralığı (confidence interval ) 1 değerini içerdiğinden anlamlı olarak kabul edilmedi.Sonuçlar: Sonuç olarak hiperbarik oksijen ve medikal ozon tedavilerinin yanık tedavisinde olumlu etkilerini gözlemledik. Standart tedavi modeline adjuvan tedavi olarak uygulanabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction : Burn injury is a type of injury which is the distruptin of skin and organs by the effects of heat, electrical current, chemical caustic or burning agents. The most common cause of burn injury is the scald burns. The purposes of daily burn care are stimulation of epithelization, removing of necrotic tissue, prevention of bacterial contamination, control of travma and protection of systemic complications. Although advancement in burn care, morbidity and mortality is still common problem in plastic surgery. Thus we investigated the histopathological effects of hyperbaric oxygen and ozone therapy,used as adjuvant threapy in burn management, on burning areas by the using experimental burn model.Material and Method: In this study, 28 Wistar albino rats weighting 200-220 gr were used and divided into four groups. %10 burn were occured in all experiments by using the Formula of 9.1 kg multiply by 0.66 . In first groups (n=7), rats were treated with hyperbaric oxygen. Medical ozone threapy was applied to second group (n=7). In third group (n=7), only debridement was used as treatment. Any treatment options were not used to rats in fourth groups(n=7). Biopsy specimens were taken in first and thirtieth day following the occurence of burn areas.Results: Even though, macroscopic evaluation of the group I and II were observed significantly when comparing with other groups, histopathological evaluation was not accepted as meaningful because confidence interval of all groups contain the value of one .Conclusion: As a result, we observed the affirmative effects of hypperbaric oxygen and ozone threapy on burn management. We think that these treatment modalities can be added to standart treatment options as adjuvant threapy.