[C26H20O12N6Ni2].4,6(H2O), [C26H20O12N6Zn2].4,7(H2O), [C17H16O5N4Co].(H2O), [C17H16O5N4Ni].(H2O) ve [C21H17O5N3Ni].2(H2O) moleküllerinin kristallografik ve spektroskopik olarak yapı tayin
[C26H20O12N6Ni2].4,6(H2O), [C26H20O12N6Zn2].4,7(H2O), [C17H16O5N4Co].(H2O), [C17H16O5N4Ni].(H2O) and [C21H17O5N3Ni].2(H2O) molecules in the crystallograpic structure determination
  1. Tez No: 299226
  2. Yazar: YASEMİN ÇAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını Kristalografisi, Dipikolinat, metal kompleks, X?Ray Diffraction, Crystal Structure, Dipicolinat, metal complex
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasında, dipikolinatlı kristaller sentezlenerek kristal yapıları X ? ışınları kırınım tekniği ile belirlenirken, spektroskopik özellikleri ise IR tekniği ile incelenmiştir.Kullanılan tüm kristaller O.M.Ü. Kimya Bölümü Organik Kimya Laboratuvarında sentezlenmi?tir. Kristallerin verileri, STOE IPDS II difraktometresi ile toplanmıştır. Bu tez kapsamında çalışılan kristaller, WinGX paket programı içinde bulunan SHELXS-97 (Sheldrick, 1997) programı yardımıyla direkt yöntemler ile çözülmüş ve SHELXL-97 (Sheldrick, 1997) programı yardımıyla en küçük kareler yöntemi ile arıtılmıştır.IR spektrumları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fizik Bölümünde bulunan Jasco 430 FT-IR spektrometresi ile alınmıştır. Kristallerdeki metal komplekslerinin kırmızı-altı spektrumları incelenerek ligantlardaki fonksiyonel grupların titreşimleri belirlendi. Komplekslerin IR spektrumları ile serbest ligantların IR spektrumları karşılaştırılarak metal ligant koordinasyonuna bağlı değişimler incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, dipicolinat complexes have been synthesized and their crystal structures have been determined by X ? Ray diffraction technique, while the spectroscopic properties have been investigated by IR techniques.All crystals investigated in this study were synthesized in the Organic Chemistry Laboratory of Chemistry Department, OMU, Samsun. The crystal data were collected on a STOE IPDS II diffractometer. The crystal structures have been solved by using direct methods with the program SHELXS-97 (Sheldrick, 1997) and refined by using least squares refinement with the program SHELXL-97 (Sheldrick,1997) in WinGX packet program.For the recording of IR spectra, a Jasco 430 FT?IR spectrometer in the Physics Department at Ondokuz Mayıs University. The IR spectra of all the compounds were obtained and the vibrations of functional groups in ligands have been determined. A comparison between the IR of the complexes and free ligands has been made to clarify the effects of metal coordination.