Eskişehir orman fidanlığındaki çıplak köklü ve tüplü bazı orman ağacı fidanlarında fidan gelişim dönemlerinin belirlenmesi
Determination of seedling growth stage of bare rooted and containerized forest tree seedling in Eskişehir forest nursery
  1. Tez No: 299262
  2. Yazar: ESRA NURTEN YER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme Safhaları, Karaçam, Sedir, Fidan, Odunlaşma, Fidanlık, Growth stage, Black pine, Cedar, Seedlings, Lignification, Nursery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, Eskişehir Orman fidanlığı koşullarında yetiştirilen farklı orijinlere ait 1+0 ve 2+0 yaşlı tüplü ve çıplak köklü fidanlarda rutin yetiştirme işlemleri sonucu; ?Kuru madde değişim? yöntemiyle ?fidan gelişim dönemleri? belirlenmiştir. Fidanlar, özel herhangi bir işleme tabi tutulmadan normal yetişme/yetiştirme koşulları altında; ilk gelişme, hızlı gelişme, duraklama, odunlaşma ve gerçek durgunluk dönemlerini yılın hangi döneminde gerçekleştirdiği araştırılmıştır. Fidanlık koşullarına ve türe özgü gelişim evrelerinin tespitiyle; uygun gübreleme ve sulama rejimleri, kök kesimi, seyreltme, ot alma zamanı ve söküm gibi kültürel işlemler için en uygun zamanın belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda: 2+0 yaşlı, çıplak köklü Anadolu Karaçamı, Ahırdağı ve Tota orijinlerinin ve Toros Sediri Kapıdağ orijinli fidanlarının yarı kurak bölge ağaçlandırmaları için uygun olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında nemli bölge ağaçlandırmaları için en uygun Anadolu karaçamı orijininin 2+0 yaşlı Sarıçiçek orijini olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çalışma sonucunda Ahırdağı orijinli 1+0 yaşlı Anadolu karaçamı fidanlarının açık alanda 7,93 cm boy ve 1,03 mm kök boğazı çapına sahipken serada yetiştirilen aynı orijinli tüplü fidanlarda fidan boyunun 23,42 cm boy ve 4,4 mm kök boğazı çapına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmada kök kesimi ve seyreltme işleminin fidan kalitesine etkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, bare rooted and the containerized forest tree seedlings; aged 1+0 and 2+0 and originated from different areas which are also grown under the same ecological conditions in Eskişehir Forest Nursery were used, the periods of growth stage was determined by dry-weight matter changes method. Without using any special treatment on the seedlings, under normal growth conditions, initial growth, fast growth, hardening, lignification and real dormancy periods were determined within a year. With the determination of growth stage according to nursery conditions and species types, it was aimed to find out the right time for using suitable fertilizers and irrigation regimes, root cutting, thinning, and etc. As a result, it was determined that 2+0 years seedling of Anatolian Black Pine from Ahırdağı and Tota provenance and Taurus Cedar from Kapıdağ provenance were suitable for semi-arid region afforestation. Moreover, most suitable provenance to Anatolian Black Pine for humid region is Sarıçiçek. As a result of this study it was found that; the 1+0 years seedlings from Ahırdağı provenance have grown 7,93 cm height and 1,03 mm root collar diameter on the field but the same kind of seedlings which were grown up in the greenhouse conditions got 23,42 cm height and 4,4 mm root collar diameter. In addition to these, the effects of root cutting and thinning on seedling quality were also determined.