Domat ve uslu zeytin çeşitlerinde yaprakların besin element içerikleri ve bunların mevsimsel değişimlerinin incelenmesi
A study on the seasonal variation of plant nutrients in the leaves of domat and uslu olive varieties
  1. Tez No: 299380
  2. Yazar: EROL AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BÜLENT TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besin elementleri, mevsimsel değişim, yaprak örneği almadönemi, zeytin, Plant nutrients, seasonal variation, leaf sampling period, olive
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Domat ve Uslu zeytin çeşitlerinin yapraklarındaki makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Fe, Cu, Mn, Zn ve B) besin elementlerinin mevsimsel değişimlerinin incelenmesi ve bunun sonucunda bu iki çeşitte yaprak örneklerinin alınması için en uygun dönemin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, Domat ve Uslu zeytin çeşidinde Mayıs?2009 ile Nisan?2010 tarihleri arasında aylık olarak yaprak örnekleri alınarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Domat çeşidinde yaprakların N, P, K, Ca ve Mg içerikleri sırası ile % 1.08-1.89; % 0.08-0.13; % 0.97-1.35; %1.49-2.57; % 0.11-0.18; Uslu çeşidinde ise sırası ile % 0.89-2.78; % 0.10-0.14; % 0.72-1.43; % 1.21-2.23; % 0.13-0.19 arasında değiştiği belirlenmiştir.Yapılan değerlendirmeler sonucunda Domat zeytin çeşidinde incelenen besin elementlerinden N, P, K, Ca, Mg, Cu, Mn, Zn ve B içeriklerinin Kasım-Ocak dönemleri arasında; Fe, besin elementinin ise Haziran-Temmuz dönemleri arasında stabil olduğu ve bu nedenle anılan periyotların bu zeytin çeşidinde yaprak örneği almak için en uygun ortak dönem olabileceği belirlenmiştir. Uslu çeşidinde stabil dönemin Fe için Haziran, Temmuz, Ağustos ayları, Zn için Eylül, Ekim, Kasım ayları diğer tüm elementler için Kasım-Ocak ayları arası olduğu ve bu dönemlerin bu çeşit için en uygun yaprak örneği alma dönemi (ortak stabil dönem) olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the research was to determine the seasonal variations of leaf macro (N, P, K, Ca, Mg) and micro (Fe, Zn, Mn, Cu, B) elements of Domat and Uslu olive varieties.The research was also undertaken to determine the stable periods for leaf sampling in two of the olive varieties.Soil and leaf samples were taken montly from 2009 May to 2010 April, and analyzed .Leaf macro nutrients varied between % 1.08-1.89; % 0.08-0.13; % 0.97-1.35; % 1.49-2.57; % 0.11-0.18; for N, P, K, Ca and Mg respectively for Domat variety and % 0.89-2.78; % 0.10-0.14; % 0.72-1.43; % 1.21-2.23; % 0.13-0.19; for Uslu variety.Results revealed that the period between November to January can be recommended as the sampling period for all of examined nutrients (except Fe) in Domat variety and November to January for all of the nutrients excluding Fe and Zn for Uslu variety.