Slicing approach to specification for testability in LOTOS
LOTOS'da test edilebilirlik için belirtime dilimleme yaklaşımı
  1. Tez No: 29947
  2. Yazar: AHMET FEYZİ ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHÇET SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uygunluk testi, Test edilebilirlik için belirtim, LOTOS, Dilimleme, Uygunluk testi, Test edilebilirlik için belirtim, LOTOS, Dilimleme
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET LOTOS'DA TEST EDİLEBİLİRLİK İÇİN BELİRTİME DİLİMLEME YAKLAŞIMI Ahmet Feyzi ATEŞ Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. Behçet Sarıkaya Ağustos, 1993 Yakın zamanlarda iletişim protokollarının belirtiminde biçimsel metodların kullanımının artmasıyla, protokol uyarlamalarının uygunluk testlerinin de biçimsel belirtimlere dayandırılması gereği doğmuştur. Bu durum, protokol belirtimlerinde, test üretmeyi kolaylaştıracak tasarım ilkeleri bulma problemini ortaya çıkarmıştır. Bu konuya test edilebilirlik için belirtim adı verilmektedir, ve bu çalışmada biçimsel bir tanımlama tekniği olan LOTOS için incelenmiştir. Test edilebilirlik için belirtim konusuna, temel protokol belirtimleri tasarlama ve daha sonra test üretmede kullanılmak üzere işlevsel belirtimleri temel belirtimlerden elde etme perspektifinde yaklaşılmıştır. İşlevsel belirtimleri elde etmede kullanılan yönteme dilimleme adı verilmektedir. Yazılım mühendisliği dalında daha önce yapılan çalışmalardan esinlenerek, protokol belirtimlerinin dilimleri, hiyerarşik biçimde tasarlanan test yapılarına göre, ve her dilim be lirli bir protokol işlevine karşılık gelecek şekilde sistematik olarak elde edilmiş ve daha sonraki test üretme safhası elde edilen dilimlere dayandırılmıştır. Geliştirilen teknikler, basit, sistem-durumuna yönelik INRES ve ACSE protokolları ile birlikte, kıstasa yönelik belirtim tarzında yazılmış gerçek bir temel belirtim olan OSI Transport Protokolü üzerinde gösterilmiştir. Sonuçlar şunu göstermektedir ki, işlevsel belirtimlerden çıkarılan testler, test durum analizi ve temsili açısından bazı dikkate değer özellikler taşımaktadır. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SLICING APPROACH TO SPECIFICATION FOR TESTABILITY IN LOTOS Ahmet Feyzi ATEŞ M.S. in Computer Engineering and Information Science Advisor: Assoc. Prof. Behçet Sarıkaya August, 1993 With the recent increase in the use of formal methods in specification of communication protocols, there is a need to base the conformance testing of protocol implementations on formal specifications. This brings in the prob lem of finding out special design issues to be used in the specification of such systems that facilitate test generation. This aspect is called Specification For Testability, and it is investigated in this study for the particular formal de scription technique LOTOS. Specification for testability is approached from the perspective of designing formal base protocol specifications, and then de riving functional specifications from base specifications in order to use in test generation. The method utilized for the derivation of functional specifica tions is called slicing. As inspired from previous work in software engineering, slices of protocol specifications are obtained systematically according to the hierarchically designed test suite structures, where each slice corresponds to a particular function of the protocol, and subsequent test generation is based on the obtained slices. The techniques developed are demonstrated on the sim ple state-oriented specifications of INRES and ACSE protocols along with a real base specification of the OSI Transport Protocol written in the constraint- oriented specification style. The results indicate that tests derived from func tional specifications have some remarkable properties with respect to test case analysis and representation. in