Malatya havzasındaki sığ denizel sedimanların eosen (orta- geç eosen) bentik foraminifer tanımlaması ve biyostratigrafisi
The eocene (middle-late eocene) benthic foraminifera definition and biostratigraphy of shallow marine sediments in Malatya basin
- Tez No: 299625
- Danışmanlar: DR. ERCÜMENT SİREL, PROF. DR. YAVUZ OKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Lütesiyen-Bartoniyen, Bentik Foraminifer, Nummulites, Alveolina, Malatya, Lutetian-Bartonian, Benthic Foraminifera, Nummulites, Alveolina
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma, Malatya ili batısında, Akçadağ ve Darende ilçeleri sınırları içerisinde yaygın yüzeylemeleri olan Eosen yaşlı Darende Formasyonunun bentik foraminifer faunasını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Darende Formasyonun denizel birimlerini içeren Asartepe ve Yenice üyelerinden yedi adet stratigrafik kesit ölçülmüştür. Çalışmada bentik foraminiferlerin tanımlaması için stratigrafik kesitlerden elde edilen sert kayaç ve tane örneklerinden yönlü ince kesitler yapılmıştır. Tanımlanan bentik foraminifer topluluklarına göre Lütesiyen ? Bartoniyen yaş aralığına karşılık gelen SBZ 16, SBZ 17, SBZ 18, SBZ 19-20 bentik foraminifer zonları belirlenmiş ve bu zonların benzer çalışmalarla karşılaştırmaları yapılmıştır.Çalışmada, 26 cinse ait 50 bentik foraminifer türü tayin edilmiş olup bunlardan biri yeni cins (Praecalcarina tohmaensis) ikisi Nummulites cinsine ait yeni türdür (N.sireli, N.acari). Nummulites cinsine ait üç, Alveolina cinsine ait beş tür ise açık adlama ile tanımlanmıştır.Ölçülü stratigrafik kesitlerde tanımlanan bentik foraminifer topluluğu dikkate alınarak ortamsal yorumlar yapılmıştır. Buna göre, stratigrafik kesitlerde, geç Lütesiyen (SBZ 16) birimlerinde Nummulites, Assilina ve Discocyclina'ların bol olduğu, Bartoniyen'de (SBZ 17-18) Alveolina ve Nummulites'lerin, stratigrafik kesitlerin üst bölümlerinde Alveolina `ların, en üst bölümlerde ise Spirolina, Pfendericonus ve miliolidlerin bol olduğu belirlenmiştir. Priyaboniyen'de ise (SBZ 19-20), Spirolina, Pfendericonus ve miliolidler bol olarak görülmektedir. Tüm bu veriler ışığında, deniz seviyesinin Lütesiyen'den, Priyaboniyen'e kadar düştüğü yani ortamın sığlaştığı, Priyaboniyen'de ise çok sığ denizel bir ortamın varlığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to define the benthic foraminifera fauna of Eocene aged Darende Formation which well exposed west of Malatya province between Akçadağ and Darende towns. In this manner, seven stratigraphic sections were measured from the Asartepe and Yenice members which are the marine units of Darende Formation. In this study oriented thin sections from hard rock and grain samples of stratigraphic sections were studied to identify benthic foraminifera. According to the defined benthic foraminifera associations the benthic foraminifera zones of SBZ 16, SBZ 17, SBZ 18, SBZ 19-20 corresponding to Lutetian- Bartonian were derived and these zones were correlated with the similar studies.In this study, 55 benthic foraminifera species of 26 genus were defined. One of the genus (Praecalcarina tohmaensis) and two of the species (N. sireli, N.acari) of Nummulites genus are new.3 of the Nummulites species and 5 of the Alveolina species were defined with open nomenclature.Taking care of the benthic foraminifera associations defined in measured stratigraphic sections some environmental interpretations were done. In stratigraphic sections it is observed that Late Lutetian (SBZ 16) units are rich in Nummulites, Assilina and Discocyclina, Barthonian (SBZ 17-18) units are rich in Alveolina and Nummulites. Toward the top of the stratigraphic sections Alveolina and at the top most of the sections Spirolina, Pfendericonus and miliolide were observed. On the other hand, Priabonian (SBZ 19-20) is rich in Spirolina, Pfendericonus and miliolides. In the light of these data, it is concluded that from Lutetian to Priabonian the sea level has got lower that is the environment has got shallow and during Priabonian there was a shallow marinal environment.