Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bankaların finansal risklerinin yapay sinir ağları yaklaşımı ile belirlenmesi
Determination of financial risk of the commercial banks which operate in Turkey with the approach of artificial neural network
  1. Tez No: 299893
  2. Yazar: NURİ KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BİLGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, Banking, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık sektörü, Mali başarısızlık, Yapay sinir ağı
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Mali başarısızlık bir ülkenin ekonomisine doğrudan etki eden önemli bir faktördür. Firma sahipleri, çalışanları, müşteri ve kamu kurum ve kuruluşları firmanın mali başarısızlığa uğramasından önemli derecede etkilenmektedirler.Bu çalışmada bankacılık sektöründe yaşanan mali başarısızlıklar üzerinde durulmuştur. Bankacılık sektöründe yaşanan mali başarısızlıklar ülke ekonomilerine önemli derecede maliyetler getirmektedir. Bu nedenle bankacılık sektöründe olası mali başarısızlıkları engelleyebilecek erken uyarı sistemleri geliştirmek önemli bir hal almıştır.Bu çalışmada, 1996-2000 dönemindeki finansal değişkenler(rasyolar) kullanılarak, bankaların 2002-2009 dönemindeki finansal durumları hakkında tahmin de bulunulmuştur.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, mali başarısızlığın/iflasın tanımlarına ve nedenlerine yer verilmiştir. Daha sonra, bu başarısızlıkların ülke ekonomisine etkisine ve erken uyarı sisteminin önemine değinilmiştir. Son olarak ise literatür özetine yer verilmiştir.İkinci bölümde, çalışma da kullanılacak olan modelin tanımına, tarihsel gelişimine, yapısına ve işleyişine yer verilmiştir.Son bölümde ise, uygulama da tahmin edilen modele ve bunun üzerine yapılan yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial failure is an important factor which directly affects a country?s economy. Company owners, employees, customers and public institutions significantly affected by the financial failure of the company.This study focused on the financial failure in the banking sector. Financial failures in the banking sector seriously harm to the national economies. For this reason, it is important to develop early warning systems that could prevent potential financial failures in the banking sector.In this study the financial variables (ratio) during the period 1996-2000 is used for estimating the financial conditions of banks in the period 2002-2009.The study consists of three parts. In the first part, the financial failure/definitions and causes of bankruptcy are presented. Then the effect of these failures to the national economy and the importance of early warning system have been mentioned. Finally the summary of the literature are presented.In the second part, the definition, historical development, structure and functioning of the model which will be used in the study are presented.In the last section, the estimated model in the application and comments that is made on it are presented.Keywords : Banking sector, Financial failure, Artificial neural network.