Kahramanmaraş ili Göksun ilçesi halk kültürü araştırması
Kahramanmaraş province public culture research Göksun district
  1. Tez No: 299892
  2. Yazar: DUYGU ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİYE ŞENESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göksun, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Pratikler, Anonim Halk Edebiyatı, Âşık Edebiyatı, Göksun, Folk culture, Transition Periods, Believes, Practices, Anonymous Folk Literature, Minstrel Literature
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, evlenme, ölüm âdetleri ve buna bağlı inanışlar, bayram, tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk bilgisi, anonim halk edebiyatı ürünleri ve âşık edebiyatı ürünleri üzerinde durulmuşturBirinci bölümde, araştırma alanı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Göksun yöresini araştırmadaki amaç, araştırma alanının kapsam ve sınırları, tarihi, nüfusu, sosyo-ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir.Göksun halk kültürü ile ilgili olan ikinci bölümde ele alınan konularda, yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesinin ardından, sözlü kaynaklardan elde edilen bilgilerin verilmesi, ardından sözlü kaynaklardan edinilen bilgilere dayalı âdet ve inanışların eski Türk kültürü ile ilişkileri, değerlendirme bölümlerinde tespit edilmeye çalışılmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan üçüncü bölümde; manzum, manzum-mensur, mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilmiştir. Her bölümün sonunda biçim ve içerik yönlerinden değerlendirmeler yapılmıştır.Âşık edebiyatı ile ilgili olan dördüncü bölümde; günümüz Göksun yöresinde âşıklık geleneği hakkında bilgi, geçmişte yaşamış âşıklar ve şiirleri ve günümüzde yaşayan âşıklar ve şiirlerinden örnekler verilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, Göksun halk kültüründe, hem orta Asya'nın hem de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu görülmüştür. Bulduğumuz bu inanç ve pratikler, bölüm değerlendirmelerinde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research study aims at explaining the birth, marriage, death traditions including the related belives, ceremonies and felicitations, public believes, folk kitchens, floklore, anonymous folk literature products and wandering minstrel literature which are the transition periods in Göksun District of Kahramanmaraş Province.The first section deals with the folk culture and then after the information coming from the written resources, the information from oral resources is given. Later on, the relations of customs and believes coming from the oral resources and based on this information with old Turkish culture and the evaluation of them are assessed and fixed.The second section is about the anonymous folk literature. In this section, verse, verse prose, prose anonimous folk literature are examined. At the end of each section, format and content evaluation are realized.The third section is related to wandering minstrel literature. Some samples of modern and old minstrels, their poems are given related to Göksun environment.As a result in Göksun folk literature, the traces of the structure of believes and cultures of both Central Asia and Anatolia are reached. These findings are explained in section evaluations.