Kuraklık ve sıcaklık stresine karşı yeşil alanlarda alternatif bir bitki olan manda otunun (Buchloe dactyloides) İstanbul koşullarında su tasarrufuna katkısının belirlenmesi
Investigation of the contribution of buffalo grass to water saving as an alternative plant in green areas against heat and drought stress under Istanbul conditions
  1. Tez No: 300263
  2. Yazar: YAKUP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI BAYÇIN KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mandaotu, çim karışımı, su stresi, İstanbul
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu araştırmanın amacı, diğer geleneksel yeşil alan bitkileri ile kıyaslandığında, kuraklık ve sıcaklık stresine karşı daha toleranslı, aynı zamanda daha az gübreleme ihtiyacı duyan manda otunun (Buffalo grass, Buchloe dactyloides) İstanbul koşullarında kısıntılı sulama şartlarında alternatif bir bitki olarak su isteğinin ve su tasarrufuna katkısı ile kalite özelliklerinin belirlenmesidir. Denemeler, 2010-2011 yılı vejetasyon periyodunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi AĞAÇ A.Ş.'fidanlığında gerçekleştirilmiştir. Araştırma latin karesi deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Denemenin ana konularını bitkiler (B1:Buchloe dactyloides, B2: ticari çim karışımı, B3: Buchloe dactyloides, Festuca arundinacea karışımı B4: Buchloe dactyloides, Lolium perenne karışımı) alt konularını ise sulama uygulamaları oluşturulmuştur. Araştırmada üç farklı sulama uygulanmıştır: S0: sulamasız konu, S60: buharlaşma kabında meydana gelen su kaybının %60'ı sulama suyu olarak parsellere uygulanmıştır, S120: buharlaşma kabında meydana gelen su kaybının %120'si sulama suyu olarak parsellere uygulanmıştır. Sonuç olarak Buchloe dactyloides kuraklığa dayanıklılık, renk ve tekstür açısından diğer türlere göre üstünlük sağlanmıştır. Ancak karışıma uygun olmaması, yıl içinde Kasım-Mart ayları arasında kuruması nedeni ile dezavantajlıdır. Karayolları kenarında uygulanması tavsiye edilebilir. Görünüm açısından önem arz eden ve yıl içinde hep yeşil kalması arzu edilen mekanlarda S1 konusu ile ticari çim karışımı ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the contribution of buffalo grass (Buchloe dactyloides) to water saving under Istanbul condition as an alternative crop more tolerant to heat and drought stress and also need less fertilization in comparison to the other conventional green area plants. The trails were conducted in seedling field of AGAC A.S. of Istanbul Metropolitan Municipality. The experiment were designed according to the Latin Square with three replications. The main treatment subject was plants (B1: buffalo grass; B2: commercial grass mixture; B3: Buchloe dactyloides and Festuca arundinacea mixture; B4: Buchloe dactyloides and Lolium perenne mixture and sub treatment subject was irrigations (S0: no irrigation; S60: 60% of evaporation lost from A class pan was applied as irrigation; S120: 120 % of evaporation lost from A class pan was applied as irrigation) . As a result, buffalo grass may be considered as an alternative plant when considering its colour, texture and drought tolerant however it is not suitable for mixture and stays in dormancy during the period from November to March. It may be suggested in the sides of highways. In the places where keeping the grass all green during the whole year is desired, commercial grass mixture with S1 irrigation treatment is proposed.Keywords : Buffalo grass, Buchloe dactyloides, grass mixture, water stress, Istanbul