Gıda üretimi yapan işletmelerin denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and suggestions for solution at controlling of food production firms
- Tez No: 300264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda, gıda denetimi, gıda mevzuatı, gıda güvenliği, Food, Food control, Food legislation, Food safety
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bursa piyasasında faaliyet gösteren 62 adet gıda üretim işletmesi mevzuat çerçevesinde 15 kriter altında incelenmiş, işletmelerde aksayan hususlar belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.Araştırmada işletmelerden % 90,3'ünün'ının üretim izin sertifikasına sahip olduğu, üretim iznine sahip olmayan işletmelerin tamamının unlu mamüller üreten firmalar olduğu belirlenmiştir. Denetimi yapılan firmaların sadece %6,4'ünün mevzuata tam anlamıyla uyduğu, eğitim (%90,3), personel hijyeni (%80,6), ambalajlama/ paketleme- etiketlemenin(%64,5) yüksek oranda olumsuzluk yaşanan kriterler olduğu saptanmıştır.Uygulamadaki bu mevcut aksaklıkların giderilmesi için en etkili yolun hizmet içi eğitim programları ile çalışanların eğitilmesi ve resmi kuruluşlar tarafından uygulanabilirliği yüksek mevzuatlar çıkarılması ve etkin bir gıda denetiminin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
62 food processing firms in Bursa were investigated under the 15 criteria within the Turkish legislation. The shortcoming of firms issues were determined and solution proposals were presented.It was determined that 90,3% of all firms of have production permission certificate and all firms which don?t have certificate are bakery producers. It was arranged that among the controlled companies only 6,4% of each fully obey the legislation and it was found that education (90.3%), personal hygiene (80.6%) packaging/packaging-labeling (64.5%) were criteria which were highly negative.In conclussion, the effective solutions to remedy the defects seen in applications are to train employees with training programs and to be promulgated high applicability legislations by government agencies and to make an efficient food control.