Doğumun birinci evresinde ebenin uyguladığı perine masajının genital travmaları ve postpartum ağrıyı azaltmadaki rolü
Role of perıneal massage performıng by mıdwıfe durıng the fırst stage of labour ın reducıng genıtal trauma and postpartum paın
  1. Tez No: 301449
  2. Yazar: SONGÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. GÜLSÜN ÖZENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Perine masajı, genital travma, postpartum perineal ağrı, ebelik, Perineal massage, genital trauma, postpartum perineal pain, midwifery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Genital travma, vajinal doğum sonrasında oldukça sıktır ve postpartum dönemin hemen başında ortaya çıkan tipik perinel ağrı ile sonuçlanır. Gebeliğin 34-35. haftasından doğuma kadar olan dönemde veya doğumun ikinci evresinde uygulanan masajın perineal travma ve ağrı insidansını azaltmada etkili olduğu ileri sürülmektedir.Bu deneysel çalışmanın amacı, doğumun birinci evresinde ebeler tarafından uygulanan perine masajının daha önce bir kez doğum yapmış kadınlarda genital travma oranını ve postpartum perineal ağrıyı azaltmadaki etkisini değerlendirmektir.Doğum sırasında oluşan genital travma ve postpartum perineal ağrı ile ilgili müdahale çalışması 53 (deney grubu n=25; kontrol grubu n=28) kadın ile yürütülmüştür. Çalışmanın değerlendirilme aşaması genital travma, görsel kıyaslama ölçeği (VAS) ve McGill-Melzak ağrı ölçeği ile yapılmıştır.Deney grubundaki toplam genital travma sıklığı, kontrol grubununki ile benzerdi (p=0.138). İki grubun I. (deney grubu %16.0 ve kontrol grubu %25.0) (p=0.640) ve II. (deney grubu %96.0 ve kontrol grubu %85.) (p=0.355) derece laserasyon sıklıkları benzerdi. Kontrol grubunun VAS skorları deney grubunun VAS skorlarından yüksek bulunmuştur. Deney ve kontrol grubu arasındaki bu fark anlamlılığa eğilimliydi (p=0.061).Doğumun birinci evresinde uygulanan perine masajı, daha önce bir kez doğum yapmış kadınların doğumdan intakt perineumla ayrılma olasılığını etkilememesine karşın, postpartum perineal ağrıyı azaltan bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Genital trauma is common following vaginal childbirth and the resultant perineal pain typically present in the immediate postpartum period. Perineal massage performed from the 34th or 35th week of pregnancy until delivery or in the second stage of labour has been proposed as two methods of decreasing the incidence of perineal trauma and perineal pain.The aim of this study were to evaluate the effects of perineal massage performing by midwife in the first stage of labour on genital trauma frequency and postpartum perineal pain in women with a previous vaginal birth.This experimental study of genital trauma at birth and assessment of postpartum perineal pain was conducted in 53 (cases n=25; controls n=28) women. Perineal pain was assessed using the visual analog scale (VAS) and McGill-Melzak pain scale.The frequency of total genital trauma in cases (20.0%) and controls (43.0%) was similar (p=0.138). The frequencies of I. (cases 16.0% versus control 25.0%) (p=0.640) and II. (cases 96.0% versus control 85.7%) (p=0.355) degree laceration were similar in both groups. The mean VAS score of controls were higher than that of cases. The difference between the groups showed a tendency to significance (p=0.061).Although perineal massage performed in the first stage of labour has no effect on increasing the chance of delivery with an intact perineum, this approach decreases postpartum perineal pain for women with a previous vaginal birth.