Gaziantep ve çevresinde antepfıstığı bahçelerinde sorun olan yabancı otlar ve dağılımlarının ekolojik faktörlerle ilişkilendirilmesi
Weed species of pistachios plantations and effects of ecological factors on weed distribution in Gaziantep province, Turkey
- Tez No: 301594
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Yabancı ot, Toprak özellikleri, Konikal Uyum Analizi (CCA), Pistachio, Weed, Soil Properties, Canonical Correspondence Analysis (CCA)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Antepfıstığı, Gaziantep ilinde meyve üretimi bakımından ilk sırada yer almaktadır. Ancak, antepfıstığının üretimi sırasında karşılaşılan sorunlardan birisi de yabancı otlardır. Bu çalışma ile; Gaziantep ili ve çevresinde antepfıstığı bahçelerinde sorun olan yabancı ot türlerinin yaygınlık ve yoğunluklarının saptanması ve yabancı ot dağılımı üzerine etki eden ekolojik parametrelerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla; araştırma alanını temsil edebilecek şekilde 70 antepfıstığı bahçesinde sürveyler gerçekleştirilmiştir. Gaziantep'te 11 monokotiledon, 37 dikotiledon olmak üzere 21 familyaya ait 48 yabancı ot türü saptanmıştır. Antepfıstığı bahçelerinde yapılan sürveylerde en fazla Poaceae (10 tür), Asteraceae (6 tür) ve Fabaceae (6 tür) familyalarına dahil türlere rastlanmıştır. Sorghum halepense (L.), Cynodon dactylon (L.) Pers., Avena fatua L., Heliotropium europaeum L., Lactuca serriola L., Chenopodium album Chorozophora tinctoria ve Tribulus terrestris en sık rastlanan ve yoğunluk oluşturan türler olarak belirlenmiştir. Örnekleme yapılan bahçe topraklarında yapılan analizlerde silt, Na, Ca (P?0,01) ve organik madde içerikleri (P?0,05) istatistiksel olarak önemli düzeyde farklılık göstermiştir. Örnekleme noktaları arasında silt %12, Na %12, Ca %9 ve organik madde ise %7 oranında bir varyasyon ortaya koymuştur. Ancak, yine istatistiksel olarak önemli bulunmayan toprak özelliklerinden kil varyasyonun %6'sını, K2O %5'ini, CaCO3 %5'ini ve pH %4'ünü açıklamaktadır. Buna rağmen, yabancı ot türlerinin dağılımını kesin hatlarla sınırlandıran toprak özellikleri saptanamamıştır. Dolayısıyla toprak özelliklerinin yabancı otların dağılımına olan etkileri sınırlı düzeyde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Pistachio production is ranked the first among fruits grown in Gaziantep Province. Weeds are one of the major problems of pistachio production. The aims of this study were to define the prevalence and intensity of weed species and to determine ecological parameters explains the distribution of weeds in pistachio plantations. The study was carried out in 70 pistachio orchards representing the surveyed fields. In the province of Gaziantep, 48 weed species belonged to 21 families consisted of 11 monocotyledonous and 37 dicotyledonous were identified. The species identified in pistachio plantations were belonged to Poaceae (10 species), Astereceae (6 species) and Fabaceae (6 species) families. The most frequently and intensely encountered weed species in surveys were; Sorghum halepense (L.), Cynodon dactylon (L.) Pers., Avena fatua L., Heliotropium europaeum L., Lactuca serriola L., Chenopodium album, Chorozophora tinctoria and Tribulus terrestris. The silt, exchangeable Na, Ca and organic matter content of soils were significantly different among pistachio plantations. The variation of coefficients (CV) for soil attributes were 12% for silt content, 12% for Na, 9% for Ca and 7% for organic matter content, respectively. Although statistically non significant, clay content (CV=6%), K2O (CV=5%), CaCO3 (CV=5%) and pH (CV=4%) had slight variability among pistachio plantations. The results did not indicate a distinctive set of soil properties to identify the certain distribution of weed species in study area. Due to the low variability of soil properties among pistachio plantations, the effects of soil attributes determined on weed distribution were limited.