Feasibility assessment of small hydropower projects
Küçük hidroelektrik projelerinin fizibilite çalışması
- Tez No: 301788
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İSHAK YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: küçük ölçekli hidroelektrik santralleri, RETScreen, fizibilite çalışması, kurulu güç, maliyet tahmini, small scale hydropower plants, RETScreen, feasibility study, installed capacity, cost estimation
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminde en favori yöntem küçük ölçekli hidroelektrik santralleridir. Küçük ölçekli hidroelektrik santrallerde belirlenmesi gereken ana parametreler kurulu güç ve yaklaşık maliyettir. Kurulu güç ve yaklaşık maliyet; Dizayn debisi, brüt düşü, türbinler, tünel, kanal, cebri boru ve diğer değişkenlerden etkilenir. Bütün bu değişkenlerin, optimum kurulu gücü ve yaklaşık maliyeti bulmak için, fizibilite çalışmasında analizi yapılır. Genel olarak Kanada da kullanılan ismi RETScreen olan bilgisayar programı; Küçük ölçekli hidroelektrik projeleri için enerji üretim, yatırım ve bakım maliyetlerini değerlendirebiliyor. Bu tezde, Devlet Su İşlerinden (DSİ) elde edilen, dört farklı küçük ölçekli hidroelektrik santrallinin fizibilite çalışmaları, RETScreen tarafından bulunan sonuçlar ile karşılaştırıldı. Dsi'den temin edilen fizibilite çalışmalarındaki sonuçlar ile RETScreen ile elde edilen sonuçlar çok yakın olduğu fark edildi. RETScreen, maliyetleri en aza indirerek aynı zamanda kısa bir sürede, küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin fizibilite çalışmaları değerlendirme yeteneğine sahip olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
The most favorable renewable energy production method is small scale hydropower plants. The main parameters needs to be determined in small scale hydropower plants are the installed capacity and cost estimation. Installed capacity and cost estimation are effected by the design flow, gross head, turbines, tunnels, canals, penstocks, and the other variables. All of these variables are analyzed in the feasibility studies to find optimum installed capacity and cost estimation. A computer program named RETScreen, which is generally used in Canada, is capable of evaluating the energy generation, investment and maintenance costs for small scale hydropower projects. In this thesis four different small scale hydropower plants? feasibility studies, which were obtained from State Hydraulic Works (DSI), were compared with the results found by RETScreen. The results achieved by RETScreen were noticed to be very close to the results found in the feasibility studies obtained from DSI. RETScreen was noted to be capable of assessing feasibility studies of small hydropower plants (SHPP) within a relatively short period of time, thus minimizing costs.