Gölmarmara'nın Cumhuriyetin ilk 70 yıllık dönemindeki gelişimi: Ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari hayat
The development of Gölmarmara in the first 70 years period of the Republic: Economic, social, cultural and trading terms
  1. Tez No: 301977
  2. Yazar: BEHSET DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER BAYKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Gölmarmara, Cumhuriyet, Ekonomi, Sosyal Hayat, Kültür, Gölmarmara, Republic, Economy, Social Life, Culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tez çalışmasında Gölmarmara'nın Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında yaşadığı değişim, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda incelenmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken yerel tarih çalışması anlayışı içinde ilçenin kültürel ve folklorik değerleri araştırılmaya unutulmaya yüz tutan geleneklerin kayıt altına alınarak yok olmalarının engellenmesi de amaçlanmıştır.Tez çalışmasının ilk başında daha sonra ortaya çıkan gelişmelerinin daha iyi anlaşılabilmesi için Gölmarmara'nın kısa tarihi, coğrafyası ve iklimi ile ilgili bulgular belirtilmiştir. Daha sonra ise bu bulgular neticesinde Gölmarmara idari, iktisadi, beşeri yapısının temellerinin ne olduğu tespit edilmiş ve bundaki değişmeler ileriki bölümlerde ele alınmıştır.Tez çalışması daha sonra Gölmarmara'nın nüfus yapısı, eğitimi, tarım ve hayvancılığı, ticaret ve zanaatının zaman içinde geçirdiği değişim ve gelişimi inceleyerek devam etmiştir. Bundan sonra Gölmarmara'da ki en eski kurum olan Belediye'nin çalışma ve faaliyetleri anlatılmıştır. Ardından Gölmarmara'nın sosyal ve kültürel hayatı incelenerek bölüm tamamlanmıştır.Çalışmanın son bölümünde ise gelenek ve görenekler incelenmiş, geleneksel olarak 25?30 yıl öncesine kadar yörede geçerli olan nişan, düğün, doğum öncesi ve sonrası adetler, sünnet, ölüm ve ölüm sonrası adetler incelenmiş ve yörede geçerli mahalli inançlara değinilerek tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, named the development of Gölmarmara in the first 70 years period of the Republic., the changes in Gölmarmara is tried to be examined in economic, social and cultural and trading terms. While doing this, it is also aimed to study county?s cultural and folkloric values and and by recording them it is aimed to keep the traditions, which are sinking into oblivion, alive.In order to have a better understanding of the following points, at the beginning of the study some findings are given such as brief history of Gölmarmara, its geography and climate. Then, according to these findings the politic, economic and human fundamentals are fixed and the changes are handled in following parts.Then the study continues by examining demographical changes of Gölmarmara and changes in education, agriculture and farming, trade and craft. Then, the activities of the municipal, which is the oldest foundation, are showed. Then the part is completed by giving details about the social and cultural life in Gölmarmara.In the last part of the study, the traditions are examined. It includes the traditions which were alive until the past 25-30 years such as engagement and wedding ceremonies and customs about birth, death, circumcision feasts and some local believes.