Avrupa Birliği'nde derinleşme ve genişleme bağlamında esnek bütünleşme ve Türkiye-Avrupa Birliği bütünleşmesi
Flexible integration in the European Union, in the context of deepening and enlargement, and Turkey-European Union integration
- Tez No: 302091
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FÜSUN ARSAVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, bütünleşme, derinleşme, esneklik, esnek bütünleşme, farklılaştırılmış bütünleşme, genişleme, güçlendirilmiş işbirliği, katılım koşulları, katım müzakereleri, koşulluluk kriteri, Türkiye'nin AB üyeliği, yakın işbirliği, Accession criteria, accession negotiations, closer cooperation, conditionality criteria, deepening, differentiated integration, enhanced cooperation, enlargement, European Union, flexibility, flexible integration, integration, Turkey?s EU membership
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Avrupa Birliği, ilk kuruluşundan itibaren bütünleşme yolunda önemli adımlar atmıştır. Bir yandan derinleşmiş bir yandan genişlemiştir. Derinleşme ile politika alanlarını ve genişleme ile coğrafi sınırlarını artırmıştır. Derinleşme konusunda uzlaşma sağlayabilmek için kurumsal reformun yanı sıra esneklik, çözüm olarak görülmüştür. Avrupa Birliği bütünleşme sürecinde fiili (de facto) ve özel amaçlı (ad hoc) olarak zaten bulunan esneklik, Amsterdam ve daha sonraki tadil antlaşmaları ile yakın/güçlendirilmiş işbirliği ile kurucu antlaşmalarda kurumsallaşmıştır.Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Türkiye'nin üye devlet olmasına yönelik katılım müzakereleri başlamıştır. Ancak, Türkiye için Avrupa Birliği tarafından öngörülen uzun süreli geçiş düzenlemeleri, istisnalar, özel düzenlemeler ve kalıcı korunma önlemleri, esneklik araçları olmakla birlikte, kurucu antlaşmalar ile uyumlu bulunmamaktadır. Türkiye için farklı ortaklık şekillerine yol açan tartışmalara neden olmaktadır. Ayrıca, Avrupa Birliği bütünleşme süreci için olumsuz etkilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
European Union has taken important steps towards integration from first established. It has been deepened on the one hand, and enlarged on the other hand. It has increased the policy areas through deepening, and the geographic boundaries through enlargement. The flexibility has been seen a solution, as well as an institutional reform, to achieve a consensus on deepening. The flexibility that already exists, as de facto and ad hoc, in European Union integration process, has been institutionalized in the founding treaties, with the closer/enhanced cooperation, by Amsterdam and subsequent amending treaties.The accession negotiations, that Turkey becomes a member state, has been started between Turkey and European Union. Although the long term transitional arrangements, derogations, specific arrangements and permanent safeguards, envisaged by European Union for Turkey, are flexibility tools, they are imcompatible with the founding treaties. They cause the discussions that lead to different forms of partnership for Turkey. Furthermore, they have negative effects on European Union integration process.