Bakır iyonlarının biyosorpsiyon yöntemiyle giderilmesinde Rhizobium phaseoli bakterisinin etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effect of the bacteria of Rhizobium phaseoli for the removal of copper ions with the method of biosorption
  1. Tez No: 302333
  2. Yazar: NİDA İZGİ ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizobium phaseoli, Ağır Metal, Biyosorpsiyon, Cu2+, Rhizobium phaseoli, Heavy Metal, Biosorption, Cu2+
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, biyosorpsiyon yöntemiyle bakır giderimi için Rhizobium phaseoli CIAT 899 kontrol suşu ve 2 adet R. phaseoli izolatı kullanılmıştır. Rhizobium phaseoli hücreleri ile en uygun (Cu2+) iyonu giderim koşullarının belirlenmesi amacıyla, pH, başlangıç (Cu2+) iyonu konsantrasyonu ve süre gibi biyosorpsiyon olayına etki eden parametreler incelenmiştir. Rhizobium phaseoli 23F için en yüksek biyosorpsiyon değeri pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 53.35 mg/lt, Rhizobium phaseoli 38F için en yüksek biyosorpsiyon değeri pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 31.83 mg/lt ve Rhizobium phaseoli CIAT 899 kontrol suşu için pH 3'de, 250 mg/lt konsantrasyon değerinde 90. dakikada 50.00 mg/lt olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A Study on the Effect of the Bacteria of Rhizobium phaseoli for the Removal of Copper Ions with the Method of BiosorptionIn thıs study, two adsorptive isolates belonging to Rhizobium phaseoli and the strain adsorptive which is called as Rhizobium phaseoli CIAT 899 have been used in order to remove (Cu2+) ion from equeous from solution. In biosorption study, the effect of the initial (Cu2+) ion concentration, pH and time parameters have been examined and the capacities of biosorption values have been measured. At the end of this study, the best removal parameters and biosorption capacities have been determined to be 53.35 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli 23F isolate; 31.83 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli 38F isolate and 50.00 mg/lt, in pH 3, in 250 mg/lt concentrain, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli CIAT 899 strain.