Antiperovskit mangan karbid sistemlerin üretimi ve manyetik özelliklerinin incelenmesi
Production and investigation of magnetic properties of antiperovskite mangan carbid systems
- Tez No: 302615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antiperovskit, negatif termal genleşme, manyetokalorik etki, mangan karbid, Antiperovskite, negative thermal expansion, magnetocaloric effect, mangan karbide
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AXMn3 (X=Karbon,Bor,Nitrojen; A=Sn,Ge,Zn) şeklindeki Mn temelli antiperovskitler süper kritik yüksek manyetik direnç (GMR), geniş magnetokalorik etki (MCE), negatif termal genleşme gibi özellikler gösterdiğinden manyetik soğutma teknolojisi gibi teknolojik uygulamalar için ilgi çekici malzemelerdir. Bu yaklaşım altında bu tez çalışmasında GaCMn3 sistemi ile çalışılmış ve manyetik soğutma teknolojisinde kullanıma alternatif olabilecek optimum şartlar ve sisteme katkılanacak elementlerin manyetik özelliklere etkisi incelenmiştir. Bu sistemlerin manyetik özellikleri SQUID (Sample Quantum?) yapısal karekterizasyonu için x-ışını kırınım desenleri XRD ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mn based antiperovskites which formulated AXMn3 (X= Carbon, Boron, Nitrogen; and A= Sn, Ge, Zn) are interesting materials for magnetic refrigeration technology because of their magnetic properties like giant magnetoresistance (GMR), magnetocaloric effect (MCE), negative thermal expansion (NTE). Under this approach, we have worked on GaCMn3 systems in thesis and alternative optimum conditions in using magnetic refrigeration technology and the influence of doped elements to magnetic properties has been investigated. This system?s magnetic properties has been investigated with SQUID equipment and x-ray diffaction patterns for structural characterization has been investigated with XRD.