Nuri İyem ve Neşet Günal'ın Türk resim sanatındaki yeri
The place of Nuri İyem and Neşet Günal in Turkish pictorial art
- Tez No: 302843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE KETEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Neşet Günal, Nuri İyem, Türk Resim Sanatı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çağdaş Türk Resim Sanatı ressamlarından Nuri İyem (1915-2005) ve Neşet Günal'ın (1923-2002) Türk Resim Sanatı'ndaki yerini incelemektir. Araştırmada, veri toplama; konu ile ilgili kitaplar, ansiklopediler, makaleler, tezler, sanat dergileri, sanat eğitimi dergileri, gazeteler, kataloglar, resimler, yazılı medya yayımları ve arşivlerin taranması ile yapılmıştır. Tarama modeliyle toplanan veriler,betimsel yöntem kullanılarak araştırma sonuca ulaştırılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, Türk Resim Sanatı'nın tarihsel gelişimi ile Türk Resim Sanatıgruplarından; Çallı (1914) Kuşağı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, D Grubu, Yeniler Grubu ve Onlar Grubu'na yer verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümünde,sanatçıların hayatları, sanat anlayışları, konu seçimleri ve Türk Resim Sanatı'ndakiyerleri anlatılmıştır. Sonuç kısmında ise, Nuri İyem ve Neşet Günal hakkındatoplanan bilgiler özetlenmiştir. Nuri İyem ve Neşet Günal, ürettikleri eserlerle, kendilerine özgü sanat anlayışlarıyla, üsluplarıyla, orijinallikleriyle, sanata ve sanat eğitimine verdikleri katkılarıyla Türk Resim Sanatı'nda yer edinmiş iki sanatçıdır. Toplumcu-gerçekçi sanat anlayışına sahip olan sanatçılar, `Anadolu' temasınıkendilerine özgü sanat anlayışlarıyla yorumlamışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analysing the place of Nuri İyem and Neşet Günal, artists of Contemporary Turkish Pictorial Art, in Turkish Pictorial Art. In study,data collection is made by scanning books, encyclopedias, articles, thesis, art magazines, education of art magazines, newspapers, catalogues, pictures, print media publications and archives about the subject. The datas which are collected by scanning model, is organized by using descriptive method and the research has been carried through. In the first section of the study historical development of Turkish Pictorial Art and thegroups of Turkish Pictorial Art, which are Çallı (1914) generation, Substantive Federation of Artists and Sculptures, Group D, The Group of New Ones and The Group of They, are mentioned. In the second and third sections of the study, the life of the artists, their sense of art, their selection of the subject and their places in the Turkish Pictorial Art are reported. In the conclusion section, collected informations about Nuri İyem and Neşet Günal are summarized. Nuri İyem and Neşet Günal are the artists who placed into Turkish Pictorial Art with the work of art that they produced, their own peculiar sense of art, their style, their originalities, the contributions that they make for art and art education. The artists who has socialistrealistic sense of art, interpreted the theme of `Anatolia? with their own peculiar sense of art.Key word: Neşet Günal, Nuri İyem, Turkish Pictorial Art