Türk masallarında ataerkillik, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve kadın
Patriarchy, gender discrimination and women in Turkish tales
- Tez No: 302982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖNCÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Ataerkil Olgu, Erkek, Masal, Female, Partiarchy, Male, Tale
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Türk masallarında kadının toplumsal cinsiyet rolleri, erkek egemenliği ve kadının bu egemenlik anlayışı karşısındaki tutumunun incelenmesi amaçlanmıştır.Masalların mensup olduğu toplumun kültürleri, yaşayışları, inançları hakkında ipuçları vermesi gerçeğine dayanılarak kadın ve ataerkillik olgusunu seçilen masallardan hareketle su yüzüne çıkarmak amaçlanmıştır. İnceleme süreci çeşitli kaynaklardan ve internet bilgilerinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Birincil kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan çalışmada hem dünyada hem de Türkiye'de kadın ve ataerkil düzen hakkında yazılan kitaplar incelenmiştir. Sosyoloji ve felsefi alanda yazılan bu kaynaklardan yola çıkılarak edebiyat alanında masal türüyle alakalı eser sunan yazarların kitapları sentezlenerek Türk masallarında kadının yeri, rolleri ve erkek egemenliği karşısındaki tutumu belirlenmiştir. Türk masal motifleri kullanılarak kadın ve ataerkil olgu irdelenmiştir.İncelemeden elde edilen bilgilere göre kadının çok uzun bir süre erkek egemenliği altında yaşadığı; fakat toplumsal gelişmeler ve değişimler sayesinde özellikle kadının iş hayatına atılmasıyla birlikte erkek egemenliğini biraz daha hafifleten bir süreç yaşadığını görmek mümkün olmuştur. Özellikle erkek çocuk doğurma, toplumun kadına yüklediği sorumluluklar, namus kavramı ve kadının doğuştan getirdiği fiziksel özelliklerin erkeğin egemenliğini güçlendirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the roles of female?s sexuality in society, males dominance and the behavior of females against this dominance in Turkish tales.The fact of female and patriarchy is based on the reality of clues. By using chosen tales, it is aim to lighten about the cultures of society, the styles of lives, belives. The period of this research is formed by using varies sources and internet informations. In the first study, the research is focused on the boks which are about the females and patriarchy both in Turkey and all over the world. The fact of female and patriarchy is researched by using Turkish tale motifs. By way of written books about sociology and philosoply, synthesising the book writers in litreture which is related to tales. The place, roles and behaviors of females against males dominance in Turkish tales is determined.According to abtasined datas, it was seen that females lived very long time under the males dominance, but by social developments and changes, especially with the joining of females in to the business life, the lihtening of males dominance. Especially to give birth a male, the responsibilities that society gave females, virtue and the phisical appareance that was brough by birth, it was seen that males dominance sthrengthened.