Dr.Behçet Uz ve sağlık politikaları
Dr.Behçet Uz and health policies
  1. Tez No: 303365
  2. Yazar: HÜLYA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR ELÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Biography, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Dr.Behçet Uz, I. On Yıllık Sağlık Planı, Çok Partili Yaşam, Dr.Behçet Uz, The First Decennary Health Plan, Multi-party system
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dr. Behçet Uz, 1893 yılında Denizli'de doğmuştur. Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane 'den mezun olmuş, mezuniyetinin ardından bir süre İstanbul'da bir süre de İzmir'de Çocuk Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştıktan sonra, 10 yıl süre ile İzmir'de Belediye Başkanlığı yapmıştır. Bu sürede İzmir'e pek çok eser kazandırmış, efsane belediye başkanları arasında yerini almıştır. İzmir Belediye başkanlığının ardından Ankara'da Ticaret bakanlığı ve 7 Ağustos 1946-10 Haziran 1948 ve 18 Mayıs 1954-9 Aralık 1955 tarihleri arasında iki dönem sağlık bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.Sağlık Bakanlığı sırasında Sağlık Merkezleri uygulamasıyla yataklı tedavi kurumlarının ilçelerde de kurulmasını ve tüm bu hizmetlerin ülke çapında yaygınlaşmasına öncülük etmiştir. Sağlık Politikalarını belirlemede düşündüğü ve uygulamaya koymaya çalıştığı projeler Dr. Behçet Uz'un ileri görüşlülüğünün kanıtı olması açısından önemlidir.Dr.Behçet Uz, Türk Tıp Tarihi için önemli isimlerden biridir. Türk tıbbına büyük katkıları olmuştur. Dr.Behçet Uz iki ayrı partide ayrı dönemler vekillik ve bakanlık yapmıştır. Siyasi çekişmelerden daima uzak kalmış partiler üstü bir kişilik olarak değerlendirilmiştir. Onun çalışmalarını sürdürürken sergilediği dürüstlüğü, doğru sözlülüğü, sabır ve sebatı, hoşgörüsü ve insana olan yakın tavrı onu ülkesi için önemli bir yerel yönetici de yapmıştır.Toplum sağlığı öncelikli olmak üzere, Sağlık Politikalarının şekillendirilmesindeki önemli başlangıçlar daha sonraki dönemlere ait sağlık yaklaşım ve politikalarının oluşturulmasına da katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Dr. Behçet Uz was born in Denizli in 1983. After graduating from Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane (the Imperial Medical School), he worked as a pediatrician in Istanbul and in Izmir, and then served as the mayor of Izmir for ten years. During his term of office, he made great contributions to Izmir and marked the recent history as one of the legendary mayors of the city. He served as the Minister of Commerce, and as the Minister of Health first between August 7, 1946 and June 10, 1948 and then between May 18, 1954 and December 9, 1955.As the Minister of Health, he played a pioneering role in the foundation of inpatient treatment institutions in towns and districts and in promoting access to health services across the country. The projects he envisaged and implemented in the field of health policies are of significant importance as they demonstrate farsightedness of Dr. Behçet Uz.Dr. Behçet Uz is a prominent figure in the history of Turkish medicine. He made significant contributions to the Turkish medicine. He served as a parliamentarian and minister during the power of two different political parties in two different terms. He remained away from political conflicts and was respected and appreciated independent of the parties of which he was a member. His honesty, trustworthiness, patience, tolerance and humanist approach made him an important local administrator for our country.The health policies he introduced, mainly concerning the public health, have contributed to the formulation and implementation of future health approaches and policies.