Ratlarda pentaklorofenol zehirlenmesinde nar çekirdeği yağının lipid peroksidasyonu ve bazı biyokimyasal parametrelere etkileri
Effects of pomegranate seed oil on pentachlorophenol toxicity lipid peroxidation and some biochemical parameters in rats
- Tez No: 303489
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pentaklorofenol, Lipid Peroksidasyon, Nar Çekirdeği Yağı, Rat, Pentachlorophenol, Lipid Peroxidation, Pomegranate Seed Oil, Rat
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma ile ratlarda pentaklorofenolle (PCP) oluşturulan lipid peroksidasyonuna karşı nar çekirdeği yağının (NÇY) lipid peroksidasyonu ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine koruyucu etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmada 4-5 aylık, 40 adet Sprague-Dawley ırkı erkek sıçan kullanıldı ve dört grup oluşturuldu. İlk grup kontrol olarak belirlendi ve gruptaki sıçanlara herhangi bir uygulama yapılmadı. İkinci gruba 0,15 ml/kg dozunda NÇY, üçüncü gruba 40 mg/kg dozunda PCP ve dördüncü gruba 40 mg/kg dozunda PCP+ 0,15 ml/kg dozunda NÇY uygulandı. Uygulamalar 28 gün boyunca gavaj ile yapıldı. Deneme sonunda eritrositte hemoglobin, katalaz ve glutasyon peroksidaz, nitrik oksit, malondialdehit, süperoksit dismutaz parametreleri; serumda 8-hidroksi-2-deoksi guanosin ve biyokimyasal parametreleri incelendi.Pentaklorofenol verilen grupta (grup 3) kontrol grubuna göre (grup 1) MDA, NO, SOD değerlerinde artış, CAT ve GSH-Px değerlerinde ise düşüş olduğu görüldü. PCP verilen gruba (grup 3) göre PCP+NÇY (grup 4) verilen grupta MDA, NO ve SOD düzeylerinde azalma; CAT ve GSH-Px düzeylerinde artış olduğu belirlendi. Pentaklorofenol verilen grubun (grup 3) kontrol grubuna göre (grup 1) ALT, AST ve ALP enzim aktiviteleri ile BUN, glukoz, kolesterol, LDL, kreatinin, trigliserit ve ürik asit düzeylerinde artışa sebep olduğu görüldü. Total protein, HDL ve albümin değerlerinde ise düşüş görüldü. Pentaklorofenol verilen gruba (grup 3) göre PCP+NÇY (grup 4) verilen grubun ALT, AST ve ALP enzim aktiviteleri ile BUN, glukoz, kolesterol, LDL, kreatinin, trigliserid ve ürik asit düzeylerinde anlamlı oranda düşüş, total protein, HDL ve albümin değerlerinde ise yükselme gözlemlendi. Kontrol (grup 1) ve PCP+NÇY (grup 4) verilen grubun değerleri karşılaştırıldığında ise grup 4 ALT, AST ve ALP aktiviteleri ile glukoz, kreatinin, LDL değerlerinde anlamlı bir yükselme meydana gelirken; BUN, kolesterol, trigliserid, ürik asit, total protein ve albümin değerlerinde anlamlı bir değişme olmadığı gözlemlendi.Sonuç olarak, bu çalışmada sıçanlara oral yoldan gavaj ile 40 mg/kg (ca) uygulanan PCP'nin karaciğer hasarına, lipid peroksidasyonuna ve antioksidan enzim etkinliklerinde azalmaya yol açtığı; 15 ml/kg ca dozunda 28 gün boyunca verilen NÇY'nin ratlarda protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması üzerine istenmeyen etkilerinin olmadığı, karaciğer üzerinde toksik etkilere yol açmadığı, lipid peroksidasyonu oluşturucu etkilerinin bulunmadığı; NÇY'nin PCP'nin istenmeyen etkileri üzerine koruyucu rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the effects of pomegranate seed oil against pentachlorophenol induced lipid peroxidation in rats.In the study, 4-5 months old, 40 Sprague-Dawley male rats were used and four groups were formed. The first group was held as the control group. The second group was given 0,15 ml/kg PSO, the third group was given40 mg/kg PCP, the forth group was given 40 mg/kg PCP +0,15 ml/kg PSO during 28 days as specified. This material was applied by gavage. At the end of the experiment, erythrocyte haemoglobin, catalase, glutathione peroxidase, nitric oxide, blood serum 8-OH-dG and biochemical parameters were analysed.When the pentachlorophenol treated group (group 3) was compared to control group (group 1) an increase in MDA, NO and SOD levels and decrease in CAT and GSH-Px level were seen. According to the pentachlorophenol group (group 3) in the PCP+PSO treated group (group 4), reduce in MDA, NO and SOD levels; and increase in CAT and GSH-Px levels were explored. BUN, glucose, cholesterol, LDL, creatinin, triglyceride, uric acid levels and AST, ALP, ALT activity were increased in Group 3, which was given PCP. Compared to control group (group 1) HDL, total protein and albumin levels were decreased. Group 3, which was given PCP, compared to Group 4, PCP+PSO, BUN, glucose, cholesterol, LDL, creatinin, triglyceride, uric acid levels, AST, ALT and ALP activity were decreased at significant levels and HDL, total protein and albumin levels were increased. When control group (group 1) and PCP+PSO were compared, it was seen that ALT, AST, and ALP activity and glucose, creatinin, LDL, levels were increased, but there were no significant change in the levels of BUN, HDL, cholesterol, triglyceride, uric acid, total protein and albumin.As as result, 40mg/kg (ca) PCP applied by gavage, cause liver damage, lipid peroxidation and decrease in anti-oxidant enzyme activity and 15mg/kg (ca) PSO applied for 28 days, has no negative effect on protein, oil and carbonhidrate metabolism, has no toxic effect on liver and has no effect on lipid peroxidation. Overall, it?s determined that PSO protects against the negative effects of the PSP.