Hastane temizlik çalışanlarının hastane enfeksiyonları ve korunma ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge, attıtudes and behavıors of hospıtal cleanıng staff about hospıtal ınfectıon and protectıon
  1. Tez No: 303490
  2. Yazar: SAFİYE ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Enfeksiyonu, Hastane temizlik Çalışanları, Tıbbi Atık, El Hijyeni, Aşı, hospital infection, hospital cleaning staff, medical waste, hand hygiene. vacine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hastane temizlik çalışanları mikroorganizmaların yayılmasında diğer tüm sağlık çalışanları gibi önemli rol oynarlar. Ayrıca görevleri nedeniyle çevredeki mikroorganizma yükünün azaltılmasında dolayısıyla hastane enfeksiyon kontrolünde önemli bir yere sahiptirler. Bu çalışmada hastane temizlik çalışanlarının hastane enfeksiyonları ve risklerinden korunma ile ilgili bilgi tutum ve davranışlarının saptanması amaçlanmıştır. Erciyes Üniversitesi'nde 376 temizlik çalışanının 287'si çalışmaya dahil edilmiştir. Bahçe düzenleme, yabani hayvanlarla mücadele çalışanları gibi temizlik ve atık yönetimi harici işlerde çalışanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya katılanların %61.0'ı erkek, %39.0'u kadın idi. Öğrenim düzeyi ilkokul ve altında olanlar %41.5, ortaokul %31.0 ve lise ve üstü %27.5'di. Çalışanların %53'ü 25-34 yaş grubunda olup yaş ortalaması 33.6±8.24 yıl idi. Hizmet yılı ortalaması 4.6 ±.4.06 yıl idi. Hastane enfeksiyonun ne olduğu sorulduğunda hiçbiri ne olduğunu tam bilmezken, %95.8'i eksik biliyordu. Çalışanların %51.6'sı hastane enfeksiyonları konusunda bilgilerini yeterli buluyordu. Enfeksiyonlardan korunmak için çalışanların %59.6'sı ekipman kullanmaya dikkat ettiğini, %37.6'sı el hijyenine ve %23.7'si genel hijyen kurallarına uyduğunu ifade etti. Çalışmaya katılanların %95.5'i kendisini hastane enfeksiyonlarından korumanın en iyi yolunun el hijyeni olduğunu belirtti. Çalışanların %64.5'i Hepatit B, %26.5'i grip ve %24.0'ü tetanoz aşısı yaptırdıklarını belirttiler. Hastane enfeksiyonlarında korunma konusundaki genel önlemlere her zaman uyduğunu söyleyenlerin oranı %90.9 idi. Hastane enfeksiyonları konusunda eğitim aldıklarını ifade edenlerin oranı %93.7 idi. Genel temizlik (%92.0), temizlik maddeleri (%56.4), hijyen kuralları (%88.2), bulaşıcı hastalıklar (%5.0), kişisel korunma (%86.8) ve hastane enfeksiyonları (%87.8) eğitim aldıklarını ifade ettikleri konulardı. Çalışmaya katılanların %33.1' görevi esnasında delici-kesici aletlerle yaralanmış, bu yaralanmayı %68.4'ü enfeksiyon birimine bildirmiştir. İsimleri verilen hastane birimlerinin hangilerinin yüksek riskli alanlar olduğu sorulduğunda; ameliyathane (%91.3), yoğun bakım ünitesi (%89.5), izolasyon odası (%71.1), hemodiyaliz alanı (%61.7) ve nötropenik hasta odası (%43.9) olarak belirtmişlerdir. Yüksek riskli alan olmayan hemşire, doktor odalarını %26.5'i, servis hasta odalarını %54.7'si yüksek riskli alan olarak nitelendirmiştir. Yüksek riskli alanların temizliğinde deterjan ve dezenfeksiyon uygulaması yapılması gerektiğini bilenler %65.5 idi. Tıbbi atıkların kırmızı poşete atılması gerektiğini çalışanların %87.8'i biliyordu. Hastane temizlik çalışanlarının hastane enfeksiyonu ve korunma konusunda bilgi düzeyleri orta seviyede idi. Atık ayrımı ve yönetimi konularında bilgi düzeyi yüksekti.
Özet (Çeviri)
In hospital staff of cleaning company act apart of spread about microorganizm like the other health staff. Also they have a major role for decrease burden of microorganism, which is in enviroment for control of hospital infection. This study aim at confirm the knowledge attitude and behaviour, which is about protection from the hospital infection and risks for staff of cleaning company. In Erciyes University 287 of 376 cleaning staff has been conducted to this study. Which were not in cleaning or waste management like garden arrangement or wild animal struggle workers had been excluded the study. Male persentage of parteker?s was 61.0% and 39% of them was female. Persentage of their standard of learning was primary school and beneath was 41.5% , 31.0% was secondary school and 27.5% was high school. Staff?s 53.0% was under 25-34 age group and their average age was 33.6 +/- 8.24 year. Their average of amployment tear was 4.6 +/- 4.06. When asked what was hospital infection, no one knew exactly what it was. Persentage of lacking knowledge was 95.8%. Persentage of felling adequate of staff about hospital infection for pretection from infection was 51.6%. For protection from infection, 59.6% of them tell that take car efor using equipment, 37.6% of them for hand hygiene and 27.7% of them for observing general rules. persentage of expressing hand hygiene that the best way for protection from hospital infection was 95.5%. Vaccinating percentage of Hepatitis B was 64.5%, 26.5% of them are flu and 24.0% of them express that they were vacinated tetanus. Percentage of who tell observe the rule for general caution which for protection of hospital infection is 90.9%. Percentage of the staff who tell that they get the education for hospital infection, is 93.7%. The other expressing topics which they received training, was general cleanliness (92.0%), equipment of cleaning (56.4%), rule of hygiene (88.2%), contagious disease (5.0%), personal protection (86.8%) and hospital infection (87.8%). Wounded by cutter while they work was 33.1%, 68.4% of them declared this personal injury to infection unit. After asked which specified the name of hospital units are high risk area, they express operating room (91.3%), intensive care unit (89.5%), isolation room (71.1%), haemodialysis area (61.7%) and neutropenia patient room (43.9%). Staff described the high risk field for nurse and doctor rooms (26.5%), sevice patient rooms (54.7%), which are not in high risk field. Persentage of staff who know required using detergent and disinfection, while cleaning high risk fields was 65.5%. The percentage of knowing waste materials which needed for shooting into red sachet was 87.8% for medical waste. Hospital cleaning staff?s knowledge level was in medium degree about hospital infection and protection. Knowledge level about waste differentiation and management was in high degree.