Elazığ Fevziçakmak, Esentepe ve Yıldızbağları mahallelerinde oturan Tunceli göçmeni Alevilerde halk inanışları ve bunlara bağlı uygulamalardaki değişimler
Elazığ Fevziçakmak, Esentepe and immigrants Alevis Tunceli which public Yıldızbağları neighborhoods beliefs and practices together its variations
- Tez No: 303658
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elazığ, Alevilik, Eski Türk İnanışları, Ziyaret Yerleri, Kült, Elazığ, Old Turkish Beliefs, Visiting places, Cult, Alevism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, adından da anlaşıldığı gibi Elazığ İli Fevziçakmak, Esentepe ve Yıldızbağları Mahallelerinde yaşayan Tunceli göçmeni Alevilerin halk inançları ve bunlara ilişkin pratiklerde meydana gelen değişimlerin sosyolojik bir incelemesidir. Bu incelemelerde din sosyolojisinin metot ve tekniklerini kullanmak suretiyle Elazığ İli Fevziçakmak, Esentepe ve Yıldızbağları Mahallelerinde oturan Tunceli göçmeni Alevilerin halk inançları ve bunlara ilişkin pratiklerde meydana gelen değişimleri açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada genellikle, görüşme, gözlem ve belgesel kaynak taramanın yanında, yerinde ve katılarak gözlem, mülakat ve fotoğraflama gibi saha araştırmaları teknikleri bir arada kullanılmıştır. İncelemeler sonucunda bu mahallerde yaşayan Alevilerin inanışlarının eski Türk inanışlarıyla olan benzerliklerini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, as the name says the examination of Fevziçakmak Elazig province, Esentepe and Tunceli immigrants Alevis are living in neighborhoods Yıldızbağları their folk beliefs and practices related to the sociological changes that occured. In these observations,by the using methods and techniques of the region sociology,in the province of Elazığ Fevziçakmak,Esentepe and Tunceli immigrants living in neighborhood Yıldızbağları Alevi folks beliefs and practiceses related to the changes that occured are aimed. In this study, generally; the interview, observation and documentary source scan, the on-site and participating in the observation, interviewing and photographing using a combination of techniques such as field research are used together. The aim is to demonstrate the similarities between Alevi beliefs and Turkish old bliefs.