Bankacılıkta kaynak maliyeti ve ticari kredi fiyatlandırma üzerine etkileri
Resource cost in banking and its effects on financial credit pricing
- Tez No: 303900
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Maliyeti, Vadesiz Mevduat, Kredi, Kredi Fiyatlandırma, Resource Cost, Current Account, Credit, Credit Pricing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan bankacılık sektörü için küreselleşme ile birlikte, rekabet giderek artmıştır. Türk bankacılık sektöründe, son yıllarda banka sayısındaki artış, özellikle yabancı sermayeli bankaların sektörde yer alması, rekabeti daha da arttırmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak, bankalara duyulan güven ve müşteri memnuniyetinin yanı sıra pazarlama, teknolojik alt yapı, fiyatlama, ürün çeşitliliği ve farklılığı önem kazanmaya başlamıştır. Müşterileri şubesine bekleyen bankacılık anlayışı yerini, müşterilerini ziyarete giden anlayışa bırakmıştır. Böyle bir ortamda, mevcut müşteri portföyünü koruyarak, yeni müşteri kazanılması daha da zorlaşmıştır.Bankacılık sektöründe yaşanan değişimlere paralel olarak müşterilerin de beklentileri değişmiştir. Günümüzde banka müşterileri, kredi kullanmak istediğinde, birkaç bankadan fiyat almakta, en düşük fiyatı veren bankadan kredi kullanarak maliyetini azaltmaya çalışmaktadır. Böyle bir ortamda amacı kar elde etmek olan bankalar için, düşük kaynak maliyetinin önemi daha da artmıştır. Kaynak maliyetinin düşük olması, bankanın rakipleri karşısında, rekabet gücünü arttırmasının yanında, yüksek kar marjını da beraberinde getirmekte ve hareket esnekliği sağlamaktadır.Bankanın çeşitli kaynakları olmakla birlikte en önemlisi mevduattır. Mevduat içerisinde de maliyeti en düşük olan kaynak vadesiz mevduattır. Rekabetin çok yoğun yaşandığı bankacılık sektöründe vadesiz mevduatın bankalar için önemi daha da artmıştır.Ticari müşteriler bireysel müşterilere göre fiyata daha duyarlıdırlar. Birçok bankada kredi limiti olan ticari müşteriler en düşük fiyatı veren bankadan kredi kullanmayı tercih ederler. Bu durumda kaynak maliyeti en düşük olan banka diğer bankalarla rahatlıkla rekabet edebilir.
Özet (Çeviri)
By the growing effect of globalization, rivalry has showed a remarkable increase in the banking area, which has a significant role in a country?s economy. Specifically in Turkish banking sector, increasing number of banks some of which have foreign capital in share has made rivalry increase more in recent years. In accordance to these developments, marketing, technological infrastructure, pricing and product diversity has started to gain special importance in addition to confidence to the banks and customer satisfaction. The concept of waiting for their customer in banking subsidiary has given place to the concept of visiting their customers in their own places. In this environment, gaining new customers while sustaining existing customer portfolio has been more difficult.Parallel to these developments, customer expectancy has changed in banking sector. Nowadays when bank customers want to use credit for trying to reduce the credit cost, she/he examines the offers from various banks and decides to use credit from the bank, which offers the lowest price. In these circumstances, for the banks, which have the purpose of only reaping profits, the importance of the low source cost has further increased. The low source cost provides maneuver flexibility and brings about high profit margin besides increasing competitive power, against their rivals.Banks have various sources, but the most important one is the bank deposit. Current deposit is the lowest source cost in the bank deposits. The importance of the current deposit has further increased in banking sector in which the rivalry exists intensively.Commercial customers are more sensible about prices comparing individual customers. The commercial customers prefer to use credit from the bank, which offers the lowest price. In this situation, the bank having the lowest source cost easily competes against the other banks.