Dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde animasyon hizmetlerinin yeterliliği üzerine bir alan çalışması
A field study for the sufficiency of animation services in the four and five star hotel managements
- Tez No: 303958
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Otel, Turizm, Zaman, Animation, Hotel, Tourism, Time
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte iş gücüne olan ihtiyaç azalmış ve bunun sonucunda boş zaman kavramı ortaya çıkmıştır. Sanayinin gelişmesiyle birlikte ülkelerin milli gelirlerindeki artışın sonucunda kişiler; kültür, spor, eğlence ve turizm gibi boş zaman faaliyetleri içersinde harcadıkları zamanı gün geçtikçe arttırmışlardır. Günümüz yaşantısının vazgeçilmezlerinden birisi haline gelen turizm, insanlar için önemli bir dinlence ve eğlence kültürü oluşturmuştur.Kişiler boş zamanlarını geçirme konusunda özgürdürler. Yorucu ve stresli bir iş yaşantısının sonunda bir turistik tesise gelen misafir, yaşantısında değişiklik ve canlılık ister. Birkaç gün sonra, denize girip çıkmaktan sıkılacaktır. İşte bu nokta da animasyon hizmetleri devreye girmektedir.Animasyon kelime olarak yaşatmak, hayata döndürmek, hareket ettirmek anlamına gelir. Otel işletmelerinde turistlerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları fizyolojik, kültürel ve psikolojik etkilerin sonuçlarından kurtulmalarını sağlayan, eğlendirici, dinlendirici ve canlandırıcı aktiviteleri içermektedir.Bu tez çalışmasının birinci bölümünde; zaman ve boş zaman kavramlarının analizi, boş zamanın değerlendirilmesi, animasyon ve rekreasyon kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde animasyon teorisi, animasyon hizmetlerinin genel özellikleri, fonksiyonları, işleyişi, animasyon hizmetlerinin yönetimi, animasyonun başarıya ulaşmasını etkileyen faktörler ve animasyon personelinde bulunması gereken özellikler derinlemesine incelenmiştir. Üçüncü bölümde otel kavramı üzerinde durularak otel işletmelerinin sınıflandırılması incelendikten sonra dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri üzerinde durulmuş, otel işletmelerinin nitelikleri ve organizasyon yapısı incelenmiştir. Dördüncü bölümde Bodrum'da dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde animasyon hizmetlerinin yeterliliğini belirlemeye yönelik alan araştırması yapılmıştır.Tez çalışması oluşturulurken öncelikle literatür taraması yapılarak teorik kısım oluşturulmuş, araştırma kısmında veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma Bodrum yöresinde bulunan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde yapılmıştır. Tanımsal istatistikler ve varyans analizinden (Anova) yararlanılmıştır. Analiz sonuçları SPSS 17 istatistik paket programı kullanılmak suretiyle elde edilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre; dört ve beş yıldızlı otellerin çoğunluğunda animasyon hizmetlerinin, turistlerin otelde kalış sürelerini uzatmalarında, aynı oteli benimseyerek tekrar tercih etmelerinde ve otelde ekstra harcama yapmalarında etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the need for the labor force has decreased because of the developing technology and so the term ?free time? has appeared. That?s to say, there has been an increase on the national income of the countries with the help of the industry development. As a result of this development, people have spent more time on free time activities such as culture, sport, entertainment and tourism. Tourism, one of the most essential parts of our life in the recent days, has fashioned an important holiday and entertainment culture for people.People are free about their free time activities. The visitors, who come to a tourist facility after a tiring and stressed business life, want to have an alteration and liveliness in their life. After a while, they will get bored of swimming and here it is; the animation services will step in. Animation means ?keep somebody alive, restore someone to life, and motivate? as a term. It includes the entertaining, re-creative and refreshing activities that provide to save tourists from the results of physiological, cultural and psychological experiences in their daily life.In the first part of this study, ?analysis of time and free time?, ?evaluation of free time?, and ?animation and recreation terms? have been examined. In the second part, animation theory, general characteristics of animation services, its functions and process, management of animation services, factors that affect the success of the animation, and finally the necessary characteristics of the animation staff have been examined in depth. As for the third part of the study, it has been dwelled on the term ?hotel? and the classification of the hotel managements has been examined. After this examination, it has been talked about the four and five-star hotel managements and the organization structure and qualifications of them have been analyzed. Finally, in the fourth part, a field study has been done to determine the sufficiency of the animation services in the four and five-star hotel managements in Bodrum.While this thesis study has been written, first of all, the theory part has been organized by making a literature review and survey method has been used as a data collection technique in the research part. The research has been done in the four and five hotel managements situated in Bodrum. It has been benefitted from definitional statistics and analysis of variance for this study. Analysis results have been acquired and commented by using SPSS 17 statistics package programme. According to the results of the study, the animation services in the four and five star hotel managements have an important impact on the tourists to extend the residence time. In addition, it has been proven that the visitors have preferred the hotel again and adopted it, and also spend extra money in the hotel thanks to these animation services.