Çemberin Köşeleri
Corners of the Circle
  1. Tez No: 303970
  2. Yazar: AHMET SEMİH TIĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİS ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çemberin Köşeleri, Hayat, Fırsat, İnanmak, Corners of the Circle, Life, Opportunity, Believing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tez projesi olarak ? ÇEMBERİN KÖŞELERİ ? adlı kısa film çekilmiştir. ÇEMBERİN KÖŞELERİ ? için hazırlanan bu çalışma içerisinde, ilk iki bölüm kısa film hakkındaki genel bilgilere; üçüncü bölüm, çekim öncesi ve hazırlıklarına ayrılmıştır. Dördüncü bölümde kısa filmin çekimine yer verilirken beşinci bölümde çekim maliyeti yer almaktadır. Son bölüm, kurgu kapsamında filmi oluştururken karşılaşılan problemler ve bunun yanında oyuncular, teknik ekip hakkındaki bilgilere ayrılmıştır. ? ÇEMBERİN KÖŞELERİ ? hayatında geçimini zar zor sağlasa da yaptığı işlerden memnun olanların ve kahrını çektiklerine inandıkları hayatın, bir gün onlar için çizilmiş bu çemberin herhangi bir köşesinde tekrar karşılarına fırsatlar çıkaracağına inanmalarına ve asla bu hayallerinden vazgeçmeyeceklerine vurgu yapmaktadır. Film boyunca aynı evi paylaşan ve kendi işlerinde hayallerinin gerçekleşmesi için ellerinden gelen tüm gayreti gösteren üç gencin, çemberin içinde ki kendi oluşturdukları köşelerinde kesişmeler yaşamaktadırlar. Senaryosunun kabul edilmesi için uğraşan genç senaristin yazdığı hikaye, filmde oynamasını düşündüğü oyuncu arkadaşının başına gelmektedir. Aynı çemberin içinde farklı köşelerde yaşanan bu paralellik iki arkadaşın işleri konusunda birbirlerini ne kadar iyi tanıdıklarını ve birbirlerine ne kadar çok inandıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The short film called ?CORNERS OF THE CIRCLE? was shot as the thesis project. Within this study prepared for CORNERS OF THE CIRCLE; the first two parts were allocated for the general information concerning the short film and the third part for the beforetime and preparations of the shooting. While it was given place to the shooting of the short film within the fourth part, the cost of shooting takes place within the fifth part. The final part is allocated for the problems encountered while forming the film within the context of the fiction and information about the actors and technical crew in addition to these. Even though the ?CORNERS OF THE CIRCLE? earns its living in its life with great difficulty, it emphasizes that for the ones, who are pleased with the works which they do and the life which they believe to put up with, to believe that it will bring opportunities before them at any corner of this circle drawn for them one day and that they can never be able to give up these dreams of theirs. Sharing the same house during the film and showing all the effort as possible for their dreams to become true in their own works; three youngsters experience intersections at the corners they have formed by themselves within the circle. The story written by the young scenarist who strives for his scenario to be accepted befalls upon his actor friend whom he thought to play in the film. this parallelism experienced at different corners within the same circle shows of how well the two friends know each other in respect to their works and of how much they believe in each other.