Lübnan'da ki dini-siyasi bir hareketin anatomisi: Hizbullah
The anatomy of religious-political formation in Lebanon: Hezbollah
- Tez No: 304091
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÖZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Hizbullah, Lübnan, İsrail
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Lübnan gerek etnik gerekse dini grupların çeşitliliğinden dolayı istikrarını bağımsızlığından beri sağlayamayan Ortadoğu'nun nadir ülkelerinden birisidir. Siyasi yapısı oldukça zayıftır ve uzun yıllar iç ve dış politikada tek başına karar alamamıştır.Bundan dolayı dış müdahalelere açık hale gelmiş ancak 2005'ten sonra Suriye kontrolü olmadan kendi politikalarını uygulayabilmiştir. Lübnan çeşitli dinsel-etnik grupların hakimiyetine ve çatışmasına sahne olan ülke durumunda olması sebebiyle sürekli kaos halinde olan, iç meseleleriyle uğraşmaktan dış politikada hiçbir zaman aktif olamamış hatta sadece dış güçler tarafından verilen kararları uygulamak zorunda kalmıştır.Tarihinin her döneminde işgal,savaş ve isyanlarla dolu olan bu ülke özellikle İsrail işgallerine maruz kalmış ve sosyo-ekonomik yapıya ve işgallere tepki olarak ortaya çıkan radikal gruplar,uzun yıllar Lübnan siyasetinde ve sosyal yapısında etkili olmuştur.Lübnan'da yüzde elliyi geçmeyen desteğe sahip olan Hizbullah,önceleri hükümet tarafından tanınmamasına ve ülkede istikrarsızlık nedeni sayılmasına rağmen zamanla ulusal parlamentoda yer edinip siyasal sisteme dahil olmuştur.İsrail'e karşı mücadelesindeki başarıları ile daha çok itibar kazanan Hizbullah, 2009'da kurulan hükümetin tam desteğini almıştır. Rotasını İran ve Suriye tarafına çeviren Lübnan artık İsrail'in saldırılarını sadece Hizbullah'a yönelik olduğunu kabul etmeyecektir.Birinci bölümde,genel hatlarıyla Lübnan tarihi ve siyaseti ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümde ise,Lübnan'ın içinde bulunduğu sosyal yapıdan doğan Hizbullah'ın geçirdiği aşamalardan ve günümüzde hem direniş örgütü olması hem de siyasallaşmasını sürdürmesinden bahsedilmiştir.Son bölümde ise,Hizbullah'ın uluslararası ve Ortadoğu'daki konumu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Middle East, Lebanon is one of the countries suffering from instability due to the reasons sourced by both ethnicity and various numbers of religions problems since its freedom has been gained. Its political posture is considerably weak. It has nottaken any decision by itself neither in domestic politics nor in foreign affairs for decades. Although it has determined a policy against foreign interference, Lebanon has been unable to implement that policy because of involvement of Syria after 2005. Lebanon has always been in the middle of chaos because of having various ethnic and religious groups? conflicts; hence it had to deal with domestic problems, which resulting Lebanon to be unable to become active in foreign affairs. Lebanon has also overcome sanctions imposed by external powers. Lebanon is struggled with occupations, wars and rebellions in every period of its history. Occupations of Israel and radical groups and lack of socio-economic infrastructure and occupations has caused to birth a reaction effective in Lebanon politics and its social structure for long years.Hezbollah who has been supported by less than fifty percent in Lebanon was included in political system by gaining seats in national parliament. Although it was recognized by the government at the beginning and was regarded as reason of the instability in the country, Hezbollah has made reputation with his success to fight against Israel and gained full support of government which was founded in 2009. In that course, Lebanon has changed its route toward Iran and Syria and showed no tolerance anymore Israeli invasion.In the first section; substantionally, it was given place to the information related to Lebanon history and politics. In the second section, it was covered on the stages experienced by Hezbollah emanating form the social structure and its politicization as resistance organization. In the last section, it was devoted to elaborate Hezbollah?s position in international arena and the Middle East.Key Worlds : Middle East, Hizbullah, Lebanon, Israel.