Sinemada postmodern arayışlar: Ucuz Roman (Pulp Fiction) ve Kayıp Otoban (Lost Highway) örnekleriyle
Postmodern searches in cinema: With examples Pulp Fiction and Lost Highway
  1. Tez No: 304171
  2. Yazar: ZEKERİYA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, sinemada postmodernizm, postmodern sanat, Postmodernism, postmodernism in cinema, postmodern art
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, özellikle 1970'ten sonra sanatlarda yaşanan ve postmodernizm kavramıyla açıklanmaya çalışılan değişimin sinemada kurgu, tema, görsellik ve karakter gibi ana unsurlara yansıması değerlendirilmektedir. Bu noktada postmodernizmin ne olduğu -bu konudaki genel eğilime paralel olarak- modernizmle karşılaştırılmak yoluyla ele alınmaktadır.Postmodernizmin modern sanatın belli kalıplarına yönelik eleştirel yaklaşım şeklinde sanata yansıdığı görülmüş ve bu bağlamda çeşitli sanatsal pratiklerin postmodern değişimleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Modern bir sanat olarak doğan sinemada meydana gelen ve postmodern olarak değerlendirilen değişimlere yer verilmiş ve postmodern bir sinemanın olabilirliği tartışılmıştır. Şizofren karakter, pastiş, parçalanan hikaye, eklektizm, yüzeysellik gibi yaklaşımlarla modern sinemanın klasik yapısını alt üst eden postmodern unsurların farklı türdeki filmlerde farklı oranlarda yer aldığı görülmüştür. Bu durum postmodern olarak tanımlanan filmlerin tam olarak aynı postmodern unsurlarla donatılmadığı sonucunu ortaya çıkarmış ve çalışma içerisinde ele alınan filmlerde de bu farklılık belirtilmiştir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda, diğer sanatlarda olduğu gibi sinemada da modern kalıplara bir başkaldırı olduğu fakat bu karşı çıkışa dayanarak tek başına bir postmodern sinema yerine sinemaya yansıyan postmodern unsurların varlığından ve postmodern özelliklere sahip filmlerden söz etmenin şimdilik daha doğru olacağı kanaati oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the reflection on such components as editing, theme, visuality, and character of the change that has been in place especially subsequent to 1970 and is attempted to be explained by the term `postmodernism? is being reviewed. At this juncture, -in parallel with the common inclination- the issue of what postmodernism is is addressed through its comparison with modernism.Postmodernism has been observed to have its reflection in art as a critical approach to certain forms of the modern art and in this context postmodern changes of various artistic practices have been tried to be presented. The changes that have taken place in cinema, which was established as a form of modern art, and been interpreted as postmodern are included in the study and the likelihood of postmodern cinema is discussed. Postmodern elements that have wrecked the conventional structure of modern cinema via such approaches as schizophrene characters, pastiche, fragmented story, eclecticism, and superficiality have been observed to be involved at different rates in different types of movies. This situation poses the conclusion that not all the movies labeled as postmodern are furnished with exactly the same postmodern components and this distinction is indicated in the movies addressed in the study. As a consequence of all these considerations, it is suggested that although there is an uprising against modern forms in cinema like in other arts, for now it is more accurate to talk about movies with postmodern characteristics and postmodern elements in cinema instead of depicting postmodern cinema per se based on this opposition.