Manzum Temmim D?rì hikâyelerinin eksik bir nüshası: D?st?n-ı Temmim D?rì (giriş-inceleme-metin-dizin)
An incomplete manuscript of Tamim D?rì poetical stories: D?st?n-i Tamim D?rì (introduction-survey-text-index)
- Tez No: 304170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM DAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Manzum, Hikâye, Giriş, İnceleme, Metin, Dizin, İmla, Story, Survey, Index, Notation, Phonetic, Morphologic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu tez, Dâvûd Ümmî tarafından nazmedilen ve on beşinci yüzyılda Salihoğlu Muhammed tarafından istinsah edilen nüshayı, Giriş, İnceleme, Metin ve Dizin başlıkları altındaki değerlendirmelerimizden meydana gelmektedir.?Giriş? bölümünde eserin müellifi, eserin adı, Temmim D?rì hikâyelerinin kaynağı, söz konusu hikâyeleri ihtiva eden diğer nüshalar, incelenen nüshanın genel özellikleri, incelenen nüshanın müstensihi ile ilgili edinilen bilgiler arz edilmiştir.?İnceleme? bölümünde, nüshanın imla özellikleri belirlenmiş, ses ve şekil bilgisi eserden örnekler verilmek suretiyle ifade edilmiştir.?Metin? bölümünde söz konusu eksik nüsha esas alınarak metinin, transkripsiyon alfabeleri ile yazı çevrimi yapılmıştır.?Dizin? bölümünde, eserde kullanılan kelimeler ve bu kelimelerden türeyen yapılar alt başlık yapılarak anlamları, kökenleri ve metin içinde kaçıncı beyitte yer aldığı belirtilmiştir.Çalışmanın sonunda, tez hazırlanırken istifade edilen eserlerin verildiği ?Kaynaklar? bölümü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of appraisals in Introduction, Survey, Text and Index chapters of manuscript that is versified by Dâvûd Ummî and copied by Salihoglu Muhammad in fifteenth century.In the introduction section, some information that compiled relate to poet of the work, name of the work, origin of the Tamim D?rì stories, different manuscripts that include these stories, general features of surveyed manuscript and copier of the manuscript is given.In the survey section, notational, phonetic and morphological features of the manuscript are detected by quoting from text.In the text section, it was made translation of script by transcription alphabet by basing on the incomplete manuscript.In the index section, meanings, origins and lines of used words in the text and constructions which derive from these words are mentioned by subdividing into smaller sections.In the last work, there is the sources section which contains used materials for to prepare dissertation.