El yazması eserlerde sayfa tasarımı
Page design in manuscripts
- Tez No: 304185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: El Yazması, Sayfa, Tasarım, Bilgi, Estetik, Sanat Eseri, Manuscript, page, design, knowledge, aesthetics, work of art
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Her türlü bilgiyi içerisinde barından el yazmaları, insanoğlunun bilgiye olan ihtiyacını karşılaması bakımından geçmişten bugüne, değerini koruya gelmiştir. Bilginin etkili bir biçimde sunulmasına dâir estetik düzenlemeler, el yazmalarını sanat değeri taşıyan metâlar olarak ayrıca değerli kılmaktadır.El yazması eserlerin sanat değeri taşımasında en önemli gösterge, hiç kuşkusuz sayfa düzenlemeleridir. Yazmanın içeriğine ve türüne göre şekillenen sayfa düzenlemeleri belirli kâidelere göre tasarlanır. El yazmalarında sayfa tasarımlarına ilişkin en yetkin örnekler, Türk-İslâm medeniyeti dâhilinde yazılan yazmalarda görülür. Kur'ân-ı Kerîm temelli kitap anlayışı ile üretilen Türk-İslâm yazmaları, bugün birçok bilimsel çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Bu çalışma ise Türk-İslâm medeniyeti çerçevesinde üretilen yazmaların, tasarım ve tasarım süreçlerini kapsamaktadır. El yazması eserlerde sayfa yüzeyinin en etkili görsel değerlerle donatılması, bu ameliyenin belirli ölçüler ışığında ve sanat ilkeleri düzleminde yapılması, el yazması eserlere sanat eseri değeri kazandıran etmenler olarak dikkat çekmektedir. El yazması eserlere sanat değeri kazandıran bu etmenleri ortaya çıkaran hususların neler olduğuna dâir belirlemeler, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The manuscripts including many kinds of knowledge in it have protected their values from the past to the present day as regards meeting the need for knowledge of human being. Aesthetic arrangements as to effective presentation of the knowledge caused manuscript to be valuable as metals carrying artistic value.Page designs shaped according is designed compatible with certain principles. The most authorized samples about page designs in manuscripts are been in the corresponding written inside Turkish-Islam civilization. Turkish-Islam writings produced with an understanding based on Quran form the subject of a number of scientific studies today.This study includes design and the process of the design of the writings produced in the context of Turkish-Islam Civilization. The fact that the surface of the page in manuscripts was equipped with affective visual values has attracted attention as the agents giving value to the artistic works. The aim of the components is as regards revealing these agents.