Havâss-ı Refîa Mahkemesi'ne ait 15/585 numaralı Şer'iyye Sicili (H. 1316-1317/M. 1898-1899) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcriptation and evaluation of Şer?iyye Register number 15/585 belonging Court Havâss-i Refîa (AH. 1316?1317/AD. 1898?1899)
  1. Tez No: 304329
  2. Yazar: ARZU ADEVİYE MIZRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer'iyye Sicili, Havâss-ı Refîa, Ottoman Empire, Şer?iyye Registers, Havâss-ı Refîa
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Osmanlı Hukukunun en önemli belgeleri olan Şer'iyye Sicilleri, yaklaşık beş yüz yıllık bir dönemin hukuki, siyasi, sosyal ve iktisadi yapısını ortaya koymaktadır. Bu yüzden incelenmesi gereken en önemli belgelerdir.Havâss-ı Refîa Mahkemesi'ne Ait 15/585 Numaralı Şer'iyye Sicili (H.1316-1317/ M.1898-1899) tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Bu sicil üzerinde yaptığımız çalışmanın giriş kısmında Eyüp, Şer'iyye Sicilleri ve kadılık kurumuna değinilmiştir. Birinci bölümde belge özetleri, ikinci bölümde belgelerin transkripsiyonu verildikten sonra üçüncü bölümde belgelerin içeriğinin değerlendirmesi yapılmıştır. Yine tezin sonunda kurum, kuruluş ve yer adlarını kolayca bulmamızı sağlayacak indeks hazırlanmış ve ekler kısmında tezin fotokopiyle çoğaltılmış orijinal metnine yer verilmiştir.Söz konusu defterin çevirisiyle Eyüp'ün (H.1316-1317 / M. 1898-1899) tarihi itibariyle hukuki, idari, askerî, sosyal ve kültürel yapısına ilişkin somut bilgilerin yanı sıra Eyüp ve Osmanlı tarihine ışık tutacak olan bilgilere de ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şer?iyye Registers which have been the most important documents in the Ottoman law presents the juristic, political, social and economic structure of five hundred years period. Therefore, they are the most essential documents that are needed to be searched.The subject of our research is the Şer?iyye Register as numbered 15/585 belonging to the Court Havâss-ı Refîa (AH.1316-1317/ AD.1898-1899). In introduction we mentioned the district Eyüp in İstanbul, Şer?iyye Registers and the institution of muslim judge. In the first part, we gave the abstracts of documents concerning this subject. Given the transcription of documents in the second part, we evaluated the content of documents in the third part. In the last part we prepared an index in order to find easily the names of institutions and places and also put the original texts into appendix.By the translation of the mentioned Şer?iyye Registers we approached the juristic, political, military, social and cultural concrete information which are going to shed light on Eyüp (AH.1316-1317 / AD. 1898-1899) and also Ottoman history.