Havâss-ı Refîa Mahkemesi'ne ait 15/203-1 numaralı şer'iyye sicili (H. 1173-1174 / M. 1760) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and evaluation of şer'i̇yye records 15/203-1 numbered belonging to the Court Havâss-i Refîa
- Tez No: 469766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer'iyye Sicili, Havâss-ı Refîa, Eyüp, Ottoman Empire, Şer'iyye Records, Havâss-ı Refîa, Eyüp
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 409
Özet
Kadı Defteri, Kadı Sicili, Zabt-ı Vekâyi ve Osmanlı Mahkeme Kayıtları olarak da ifade edilen şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin hukuki, siyasi, sosyal ve iktisadi yapısını ortaya koyan birinci derecede önem arz eden kaynaklardır. Bu sebeple Osmanlı Devleti'nin hukuki, siyasi, sosyal ve iktisadi yapısı ile ilgili araştırma yapan birinin şer'iyye sicillerini inceleyerek istifade etmesi, yaptığı çalışmanın güvenilirliği ve geçerliliği açısından önemlidir. Havâss-ı Refîa Mahkemesi'ne Ait 15/203-1 Numaralı Şer'iyye Sicili (H.1173-1174/M.1760) tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın giriş kısmında Eyüp, Şer'iyye Sicilleri ve kadılık kurumuna değinilmiştir. Birinci bölümde belge özetleri, ikinci bölümde belgelerin transkripsiyonu verildikten sonra üçüncü bölümde belgelerin içeriğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezin son bölümünde kurum, kuruluş ve yer adlarını bulmamızı sağlayacak indeks hazırlanmış ve ekler kısmında tezin fotokopiyle çoğaltılmış orijinal metnine yer verilmiştir. Tez konusu olan defterin çevirisiyle Eyüp'ün (H.1173-1174/M.1760) tarihi itibarıyla hukuki, idari, askerî, sosyal ve kültürel yapısına ilişkin somut bilgilerin yanı sıra Eyüp'ün ve Osmanlı tarihinin kısmen aydınlanmasına katkısı olacak bilgilere de ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şer'iyye Records, which are also called as judge records, judge registry, Zabt-ı Vekayi and Ottoman Court Records are the primary resources having importance to put Ottoman Empire's legal, political, social and financial structure, for that reasons, having utilized using şer'iyye records while searching on Ottoman Empire's legal, political, social and financial is important in terms of the reliability and validity of the study. 15/203-1 numbered şer'iyye records belonging to the court Havâss-ı Refîa (AH. 1173-1174/AD. 1760) is the subject of the paper. In the introduction part of the paper, it is pointed out the district Eyüp in İstanbul, şer'iyye records and Muslim Judge Institution. In the first section the summary of documents and in the third section the evaluation of the documents' context are studied. In the conclusion part of the paper, index, which helps to find institutions, foundations and name of the places, are prepared and the original text which is copied, is put in the appendix part. With the translation of şer'iyye records, which is the subject of thesis, concrete resources about Eyüp's (AH. 1173-1174/AD. 1760) legal, administrative, military, social and cultural structure, in addition to the information about helping to highlight Eyüp and Ottoman history partially, are reached out.