Dekompanse kalp yetersizliği hastalarında tedavi öncesi ve sonrası oksidatif stres parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pre and post treatment oxidative stress parameters in patients with decompensate heart failure
  1. Tez No: 304510
  2. Yazar: İDRİS KIRHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKHATİPOĞLU, YRD. DOÇ. DR. TURGAY ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, tedavi, oksidatif stres, Heart failure, treatment, oxidative stress
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kalp yetersizliği olan hastalarda miyokard disfonksiyonun, artmış oksidatif strese bağlı membran değişikliklerinden kaynaklanabileceği ileri sürülmektedir. Bu çalışmada oksidatif stresin kalp yetersizliğindeki bozulmanın derecesi arasında bir ilişki olup olmadığını ve kalp yetersizliği tedavisinin oksidatif stres parametreleri üzerine etkisini araştırdık.Gereç ve yöntem: Klinik bulguları ve iki yönlü ekokardiyografi ile dekompanse kalp yetersizliği tanısı konulan 40 hastanın, tedavi ile kompansasyon sağlandıktan sonra alınan kan örneklerinden total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) değerleri çalışıldı.Bulgular: TAS, TOS ve OSİ değerleri tedavi sonrasında, tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla, p:0.009, p:0.001 ve p:0.001). TAS değerleri sistolik ve diyastolik tansiyonlar ile korele (sırasıyla r: -,307, p: 0.014; r: -,393, p: 0.001); TOS ve OSİ'nin ise sadece ejeksiyon fraksiyonu ile korele olduğu bulundu (sırasıyla, r: -,298, p: 0.011; r:-,326, p:0.005).Sonuç: Sonuç olarak çalışmamız, dekompanse kalp yetersizliği hastalarında verilen tedavinin oksidatif stresi arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Myocardial dysfunction in patients with heart failure is proposed to occur due to membrane changes caused by oxidative stress. In this study we evaluate whether there is a relationship between the degree of heart failure and oxidative stress, and the effect of oxidative stress parameters in heart failure therapy.Materials and Methods: We studied total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI) values from blood samples of 40 patients who have diagnosed as heart failure according to clinical findings and two-dimensional echocardiography.Results: Compared to pretreatment, TAS, TOS and OSİ values were found to be significantly increased after the treatment (p: 0.009, p: 0.001 and p: 0.001, respectively). TAS values were correlated between systolic and diastolic pressures (r: - ,307, p: 0.014; r: -,393, p: 0.001, respectively), TOS and OSI values were only correlated with the ejection fraction (r: -,298, p: 0.011; r:-,326, p:0.005, respectively).Conclusion: As results of our study, treatment of decompensate heart failure showed increased oxidative stress.