Hipotiroidili hastalarda tedavi öncesi ve sonrası ambulatuar kan basıncı parametreleri
Pre- and post-treatment evaluation of ambulatory blood pressure parameters in normotensive hypothyroid patients
  1. Tez No: 304511
  2. Yazar: ESAT KÖKSAL KÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HOROZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, kan basıncı yükü, non-dipping patern, tiroid hormon replasmanı, ötiroid durum, Hypertension, blood pressure load, non-dipping pattern, thyroid hormone replacement, euthyroid state
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş: Uyku sırasında kan basıncında %10'dan daha az düşme olarak tanımlanan non-dipping ile kan basıncının gündüz 140/90 mmHg, gece 120/80 mmHg'yı aşması olarak tanımlanan artmış kan basıncı yükünün kardiyovasküler ve tüm nedenlere bağlı mortalite için artmış risk ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Non-dipping paterni ve artmış kan basıncı yükününün nedenleri ve kesin oluş mekanizmaları henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Biz bu çalışmada, yeni tanı almış normotansif hipotiroidili hastalarda ambulatuar kan basıncı parametrelerini araştırmayı amaçladık. Yanısıra, hipotiroidi tedavisinin bu kan basıncı parametrelerine olan etkilerini araştırmayı da amaçladık.Yöntem: Yeni tanı almış normotansif 40 hipotiroidili hasta ve 39 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Çalışmanın başında hasta ve kontrol grubunun ambulatuar kan basıncı ölçümleri yapıldı. Ambulatuar kan basıncı ölçümleri hipotiroidili hastaların tiroid hormon replasmanı ile ötiroid hale gelmesinden sonra tekrar edildi.Bulgular: Ofis ölçümlerine göre normotansif olan hipotiroidili hastaların %30'unda 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümlerine göre hipertansiyon tespit edildi. Kontrol grubunda hiçbir hastada hipertansiyon tanı kriterine uyan ölçümler tespit edilmedi (p0.05). Ayrıca tedavi sonrası non-dipping oranında ve artmış kan basıncı yüküne sahip kişi sayısında bir değişiklik olmadı (p>0.05).Yorum: Normotansif yeni tanı almış hipotiroidili hastalarda maskelenmiş hipertansiyon, non-dipping oranı ve kan basıncı yükü artmış gibi görünmektedir. Ötiroid durumun sağlanmasının, en azından erken dönemde, anormal kan basıncı parametrelerine iyileştirici bir etkisi de yok gibi görünmektedir. Geniş çaplı, takip süresinin daha uzun olacağı prospektif çalışmalar hipotiroidi tedavisinin, hipotiroidi ile ilişkili gibi görünen anormal kan basıncı parametreleri üzerine, etkilerini anlamamıza yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Background: Both non-dipping, failure of the BP to fall by at least 10 percent during sleep and increased blood pressure load, the percentage of ambulatory systolic and diastolic pressures exceeding 140 mmHg and 90 mmHg during the daytime and 120 mmHg and 80 mmHg during sleep, have been shown to be associated with increased risk of both cardiovascular and all-cause mortality. The conditions associated with and the exact mechanisms underlying increased blood pressure load and non-dipping pattern have still not completely understood. In the present study, we aimed to investigate ambulatory blood pressure parameters in normotensive newly diagnosed hypothyroid patients. We also aimed to investigate the influence of treatment of hypothyroidism on those blood pressure parameters.Methods: Forty normotensive newly diagnosed hypothyroid patients and 39 healthy controls were enrolled. At the beginning of the study, ambulatory blood pressure measurements were performed in both hypothyroid patients and controls. Ambulatory blood pressure measurements were repeated after correction of hypothyroid state via thyroid hormone replacement in hypothyroid patients.Results: Thirty percent of pre-treated hypothyroid patients who were found normotensive by office blood pressure measurements were found to be hypertensive on 24-hours ambulatory blood pressure measurements, while no controls were found hypertensive (p0.05). No change was also observed in non-dipping rate and blood pressure loads following treatment (both p>0.05).Conclusion: Normotensive untreated hypothyroid patients seem to have increased masked hypertension and non-dipping rate and blood pressure loads. Achievement of euthyroid state seems to have no improving effect on abnormal blood pressure parameters, at least at early times. Large scale, prospective trials with longer follow-up period may help us to better understand the influence of treatment on abnormal blood pressure parameters which may be associated with hypothyroidism.