Türkiye'de yayılış gösteren Petrorhagia türleri arasındaki genetik akrabalığın moleküler belirteçlerle tespit edilmesi
Determination of the genetic relationships between Petrorhagia species distributed in Turkey
- Tez No: 304585
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Caryophyllaceae, Petrorhagia, ISSR, Genetik akrabalık, Caryophyllaceae, Petrorhagia, ISSR, Genetic relationship
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Petrorhagia (Ser.) Link (Caryophyllaceae) cinsinde bulunan 9 taksona ait her birinden 5'er birey kullanarak toplam 45 bireyle çalışılmış ve PCR tabanlı teknik olan ISSR belirteçleriyle genetik akrabalık seviyelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu taksonlar P. dubia, P. prolifera, P. pamphylica, P. peroninii, P. saxifraga, P. cretica, P. alpina subsp. alpina, P. alpina subsp. olympica, P. lycica' dır. Çalışmada 10 adet ISSR primeri kullanılmış olup hepsi polimorfik olan toplam 409 adet ISSR bandı oluşturmuştur. Primerlerin oluşturduğu bant sayıları 25 ile 64 arasında değişmekte olup, ortalama bant sayısı 41,1'dir. Bantların büyüklükleri 200 bç ile 2500 bç arasında değişmektedir. Elde edilen bantlar bireyler arasında var (1) ya da yok (0) olarak kaydedilmiş ve benzerlik matrisi oluşturulmuştur. İstatistik analizleri POPGENE 1.32 programı kullanılarak yapılmış ve UPGMA tekniği ile türler arası genetik uzaklıklara dayanan bir dendogram oluşturulmuştur. Sonuçlara göre birbirine en yakın Petrorhagia türleri P. peroninii ve P. dubia (0.0491), en uzak türler ise P. lycica ve P. saxifraga (0.1198)'dır. Bu çalışma ISSR tekniğinin Petrorhagia türleri arasındaki genetik akrabalığı çalışmada uygun belirteç yöntemi olduğunu göstermiştir. Bu çalışma Türkiye'de yayılış gösteren Petrorhagia türlerine yönelik yapılan ilk moleküler çalışmadır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar daha ileride yapılabilecek tür içi genetik çalışmalara temel hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is studied with total 45 individuals by using 5 individuals belong to 9 taxa from Petrorhagia (Ser.) Link (Caryophyllaceae) genus naturally occurring in Turkey and targeted to determine genetic relationship levels with ISSR markers that is a PCR based technique. These species are P. dubia, P. prolifera, P. pamphylica, P. peroninii, P. saxifraga, P. cretica, P. alpina subsp. alpina, P. alpina subsp. olympica, P. lycica. In the study, it is used 10 ISSR primers and has created totally 409 ISSR bands all of them polymorphic. The number of bands formed by primers have changed between 25 and 64, avarage band number is 41,1. The size of bands have changed between 200 bp and 2500 bp. The bands obtained were recorded either present (1) or absent (0) and similarity matris was produced. Statistical analysis were performed by using POPGENE 1.32 and dendrogram based on genetic distance between Petrorhagia species was constructed by using UPGMA technique. According to our results the closest Petrorhagia species were P. peroninii and P. dubia (0.0491). The farthest species were P. lycica and P. saxifraga (0.1198). The study showed that ISSR technique can be successfully used in determination of the genetic relationships between Petrorhagia species distributed in Turkey. In addition our study represents the first molecular work on Turkish Petrorhagia species. The results obtained from this study could be used in further studies about estimation of genetic variation within any endemic Petrorhagia species.