Nokodazol yüklü katı lipid nanopartiküllerin hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of nocodazol loaded solid lipid nanoparticles
- Tez No: 304586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ GENÇ, YRD. DOÇ. DR. EROL ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nokodazol, KLN, TEM, Spektroskopik Yöntemler (FT-IR, Raman, NMR Spektroskopisi), Nocodazole, SLN, TEM, Spectroscopic methods (FT-IR, Raman and NMR Spectroscopy)
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, nokodazol etken maddesinin katı lipid nanopartiküllere yüklenerek, bu KLN formülasyonlarına karakterizasyon çalışmaları yapılarak, KLN'lerin nokodazol maddesine göre daha iyi fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olduğunun gösterilmesine yöneliktir.Çalışmanın ilk aşamasında YPSK kullanılarak miktar tayini çalışması yapılmış ve KLN formülasyonlarının ve nokodazol'ün ilaç salımına bakılmıştır. İkinci aşamada ise, KLN'lerin partikül boyutu ve zeta potansiyelleri ölçülmüş, partikül boyutları TEM görüntüleri ile desteklenmiştir.Spektroskopik yöntemler kullanılarak KLN içindeki nokodazol maddesinin nasıl durduğuna bakılmış, son olarak da KLN'lerin kararlılık çalışmaları için SK-KS kullanılmıştır. KLN formülasyonlarının kararlılıklarını incelemek için DSC analizi yapılmıştır. Sonuç olarak da, nokodazol yüklü KLN'ler üzerine yapılan karakterizasyon çalışmalarıyla, hazırlanmış olan KLN formülasyonlarının uygun bir taşıyıcı sistem olarak kullanılabileceği kararına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, nocodazole active compound was loaded to lipid nanoparticles and characterization of SLN formulations was performed.In the first stage of this study, determination of amount studies was using HPLC and release of the drug was investigated of SLN formulations and nocodazole. Particle size and zeta potantial were measured and particle size supported with TEM.In the second stage, orientation of nocodazole located in the SLN was investigated by spectroscopic methods. After, stability studies of SLN?s were investigated by LC-MS. DSC analysis was performed to examine stability of SLN formulations. As a result, we came up with a conclusion, by means of characterization studies on nocodazole loaded SLN that prepared to SLN formulations can be used as a appropriate carrier sistem.