Hastanelerde yatan hasta odalarının mekan tasarımı açısından incelenmesi
A study of the space design criteria for patient bedrooms in hospitals
- Tez No: 304768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK FİTOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İç Mimari ve Dekorasyon, Hospitals, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Hastaneler, Yatan Hasta Odası, Hastane Mekan Tasarımı Kriterleri, Hospitals, Patient Bedroom, Hospital Design Criteria
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnsanlığın var oluşundan beri, tıp bilimine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç, sağlık yapılarının en eski çağlardan itibaren varlığını sürdürmesine neden olmuştur. Bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle, hastane araç gereçleri ve buna bağlı olarak da hastane yapıları gelişme göstermiştir. Yapılar zaman içerisinde, kullanıcı, toplum gereksinimleri ve teknolojik ilerlemelerden dolayı değişime uğramışlardır. İşlevsel ve fiziksel anlamdaki bu değişim, hastane gibi karmaşık fonksiyonlu yapılarda daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.Bu tez çalışmasında hastaneler ve sağlık yapıları yatan hasta odalarında uyulması gereken mekan tasarımı standartlarının, ülkemiz ve dünya hastanelerinden örneklerle incelenmesi konu alınmıştır.Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve kapsamı konusunda ilkeler irdelenmiştir. İkinci bölümde, hastaneler ve hasta ilişkisi, sağlık yapılarının tarihsel gelişimi ve hastane bölümleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde hasta yatak odalarının sınıflandırılması, özellikli yatan hasta odası çeşitleri, genel yatan hasta odaları yapı standartları ve tasarım prensipleri örneklerle incelenmiştir. Dördüncü bölüm ise; değerlendirme ve sonuca yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Medical science has always been needed since the early existence of the human beings. This need has led to the healthcare facilities to maintain their existence since the ancient ages. In parallel with the advancement of the science and technology, the medical equipment and instruments, and consequently healthcare facilities, have experienced considerable developments. Structures have undergone significant changes on account of user, social requirements and technological progress. This change in the functional and physical sense is more prominent in structures with complex functions, such as hospitals.This dissertation study aims to investigate the space design standards required to be met at hospitals and healthcare facilities, as well as patient bedrooms, with examples from healthcare facilities in Turkey and the world.The study consists of four sections. The first section deals with the principles relating to the purpose and scope of the study. The second section contains information on the relations between hospitals and patients, historical development of healthcare facilities, and various departments of hospitals. The third section investigates the classification of the patient bedrooms, varieties of specialized patient bedrooms, general structural standards on the patient bedrooms, and design principles by giving examples. The last section contains final evaluation and conclusion.